Въпросът с избирателната система трябва да се разглежда комплексно –

...
Въпросът с избирателната система трябва да се разглежда комплексно –
Коментари Харесай

Експерт от Обществения съвет към ЦИК: Връзката между кандидата от района и избирателя още повече изтънява

" Въпросът с изборната система би трябвало да се преглежда сложно – като част от доверието на гласоподавателя в изборния развой. В предишното на всеки избори има някакъв скандал с деформиране пропорционалността на вота по изборни региони. 2009 година в Смолян партията с минимум гласове взе най-вече мандати. Във времето имаше мандати от Видин с 370 гласа или в Кюстендил с 800 гласа. Тези неща рушат увереността на хората по места, че когато гласоподават, техният води действително да лъчение на съответния кандидат от съответния регион. Връзката сред претендента от региона и гласоподавателя още повече изтънява. "

Този коментар направи пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към Централната изборна комисия.

Във всичките си отчети от избори в България ОССЕ подчертава изкривяванията на тежестта на мандатите, които съществуват сега, добави Манов.

В момента тежестта на мандатите може да се отклонява с до 26% - сред региона с най-малка тежест и региона с най-голяма тежест, посочи Стефан Манов.

На последните избори съгласно изборната интензивност в 8 изборни региона има над 20% отклоняване от междинната тежест на един мандат по отношение на гласувалите, съобщи той.

" Във Видин отклонението е 35%. Няма изборен регион в страната, с изключение на трите софийски, който да няма негативно отклоняване на тежестта. Означава, че доколкото няма изборен регион " Чужбина ", гласовете оттова служат за установяване на броя мандати на национално равнище, само че по-късно по региони те не вземат участие. При което на всички места тежестта на мандата спада със сериозен %. Тези изкривявания не дават отговор на интернационалните стандарти. "

Между двете последни преброявания – 2011 година и 2021 година, в резултат на демографския срив изчезнаха 844 000 души, от които 400 000 са емигрирали, означи още Манов.

Този демографски срив не е отмерено разпределен по регионите и тази разлика в спада води до прехвърляне и съществено разбъркване на мандатите, настоя той.

" Не е правилно, че то е маргинално. Видин получава през днешния ден 4 мандата по благосклонност, тъй като има низък хигиеничен най-малко. Ако отчетем новото систематизиране на популацията по райони, няма да е единствено Видин с 3 мандата. 5 МИР-а би трябвало да слязат на 3 мандата – Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Видин. "

В предаването " Преди всички " Стефан Манов изрази мнение, че НСИ предумишлено не е оповестил резултатите от преброяването преди вота.

" Защото оповестяването на резултатите, окончателните, задейства членовете от Изборния кодекс, които вършат действително основаването на регион " Чужбина ". Той е вписан в ИК, само че неговото активиране изчакваше тези резултати. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР