Въпросът с името на Македония все още не е решен,

...
Въпросът с името на Македония все още не е решен,
Коментари Харесай

Мнения: Новото име на Македония - уж за България нищо не се променя

Въпросът с името на Македония към момента не е решен, сблъскват се два национализма – остарял и млад, а поради външните ползи нещата са надалеч от дефинитивно привършване. Това е тезата на някогашния ни дипломат в Македония проф. Ангел Димитров.
Всяка заповед е предпоследна, счита Красимир Узунов, притежател на Агенция " Фокус ". Той уточни, че снощният митинг в Скопие е бил на футболни агитки – принадлежности за оказване на напън. И добави, че договорът сред Македония и Гърция за името " Северна Македония " е доста по-добър от нашия Договор за добросъседство , тъй като се пазят съответни ползи.
За България безусловно нищо не се трансформира с името " Северна Македония " , уверено сподели Димитров пред Нова телевизия. Той даже го дефинира за по-добро от Република Илинденска Македония (бел. ред. – нерегистрираната в България организация ОМО " Илинден " ни съди към този момент няколко пъти, тъй като желае да пази правата на " македонското малцинство " в България. В Европейски съд по правата на човека по 3 каузи България беше наказана от ОМО " Илинден " и би трябвало да ѝ заплати 30 000 евро). Но призна, че в контракта сред Македония и Гърция не може да се подсигуряват териториални искания към България.
Узунов, обаче, беше безапелационен, че по въпроса с така наречен македонско малцинство Гърция се пази доста по-успешно , в сравнение с ние с Договора за добросъседство, тъй като има изчистване на искания към Античността що се отнася до Македония – с съответни заличавания на надписи по " македонски " монументи. Той видя и " рисков казус " в това, че с 61 депутати т.е. нормално болшинство може да трансформира името на една страна.
Ако македонският президент Георге Иванов не подпише гласувана от македонския парламент смяна на името, ще има второ гласоподаване в Народното събрание. Има една дата – 25 юни, която е краен период за приемане на дата за договаряния за влизане в Европейски Съюз, изясни Узунов, който е сигурен, че етническите албанци на предстоящ референдум ще гласоподават " за " името " Северна Македония ". Може възможен референдум да съвпадне с бъдещи президентски избори в Македония, приключи Димитров.
Проблемът при предстоящ референдум, който така и така е пожелателен, е, че няма да има законно броене, акцентира Узунов, като и двамата с Димитров се съгласиха, че ще има бъдещи политически и дипломатически пожари по тематиката.
Положителна нотка
По отношение на държанието си Георги Иванов прави тежки политически гафове в най-важните моменти. В остра политическа обстановка той разгласи прошка, след извършените избори той отхвърли да връчи мандат и се стигна до погрома над Народното събрание. В момента, когато освен от Скопие, само че и от Атина и в централата на НАТО и Европейски Съюз съглашението за името се дефинира като историческо съглашение, президентът заема позиция по въпрос, който от него нищо не зависи. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия журналистът Любчо Нешков по тематиката със разногласието за името на Македония.
В последна сметка жителите ще решат с референдум. Аз съм безусловно уверен, че през есента договорът ще бъде утвърден , безапелационен бе Нешков.
В Македония няма никаква ислямизация, турцизация или албанизация. Хората в Македония вземат решение каква партия да имат и каква политическа система да имат, означи още притежателят на БГНЕС.
Това не може да ни радва, това не е решение. Това е може би по-лошо и от предходното име на тази страна , изрази мнение и икономистът Йоаким Каламарис. По думите му казусът е различен - имаме втора страна, която се ислямизира, след Косово. Когато приказваме за Северна Македония или за Южна, отваряме една огромна празнота, счита той.
Започва една нова действителност, която би трябвало да одобряваме: има ли термина " Северна ", ще има и " Южна " и така нататък - има от какво да се плашим. Не може да се случи нищо в тази страна без политическата интервенция и благословия на албанската политика. Това не е нещо друго. Аз съм черноглед и подкрепям тезата, че ще има доста по-сериозни последици след тези политически решения, безапелационен беше Каламарис.
Държавническа позиция
Не ме тормози името " Северна Македония ". Какво ще реши Народното събрание им си е тяхна работа. За България спор за името няма, разногласието е сред Македония и Гърция. Така българският министър на защитата Красимир Каракачанов разяснява пред bTV тематиката с името.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР