Въпросът с евтаназията и доброволната смърт е един от най-заплетените

...
Въпросът с евтаназията и доброволната смърт е един от най-заплетените
Коментари Харесай

Мъж създаде машина за самоубийства

Въпросът с евтаназията и доброволната гибел е един от най-заплетените морални и юридически проблеми на модерното общество. Докато, от една страна, може би ни се коства вярно да се разреши на човек на смъртно легло да приключи болките и тъгите си, от друга, сходно действие се смята за незаконно и аморално.
Тази седмица дебатът още веднъж бе жарък, откакто австралийски лекар сътвори първата 3D принтирана машина за самоубийство.
Д-р Филип Нишке взема решение да сътвори капсулата Sarco, откакто получава позвъняване за помощ от англичанин, получил парализа на цялото тяло и желае да приключи живота си. Англичанинът умира няколко седмици откакто се свързва с австралийския лекар, само че изобретението към този момент е реалност.
Машината се смята като способ за самоубийство, тъй като се разграничава от евтаназията по това, че не е нужна интервенция на друго лице, с цел да се приключи живота на човек.
Sarco се задейства единствено с мигване на окото от този, който е вътре, при което стартира да се освобождава азот. След секунди пациентът изпада в безболезнено безсъзнание, а малко по-късно настава и гибел.
Машината бе показана по време на ревю в Амстердам и ще може да се употребява на територията на Холандия, Белгия, Швейцария и Германия, където доброволният отвод от живот се смята за законен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР