Въпросът кой боен самолет да изберем има експертна и политическа

...
Въпросът кой боен самолет да изберем има експертна и политическа
Коментари Харесай

Тагарев: С F-16 купуваме 50% повече

Въпросът кой военен аероплан да изберем има експертна и политическа страна. При експертната преглеждаме качествата на самолета, а при политическата - тактиката. Въпросът не е да избираме страна - а да погледнем геополитически, да преценим какви интервенции ще се правят, какви са съюзнически връзки имаме да изпълняваме, какви партньорства имаме да избираме, кой ще готви нашите водачи, с цел да бъде боеспособна авиацията ни. Тогава към този момент има разлика сред двата избора - Съединени американски щати и Швеция, и Съединени американски щати изрично надвиват. Това разяснява по БНР специалистът и някогашен боен министър Тодор Тагарев.

Защо F-16, съгласно Тагарев

Той изясни преимуществата на оферти от Съединени американски щати F-16 пред шведския " Грипен ". " Това са самолети от един клас. F-16 е с електроника, която е при самолети от пето потомство. Той е по-мощен, има повече въоръжение. Има доста по-голям военен радиус, опция за поразяване на цели от огромно разстояние. Той превъзхожда с часовете, които може да лети - 8000 часа за хвърчене при " Грипен ", 12 000 часа при F-16. Тоест F-16 е с 50% по-голям живот. С F-16 купуваме 50% повече. И това са доста безапелационни преимущества, посочи Тагарев.

От друга страна той е по-скъп като начална цена и в процеса на употреба. Но би трябвало да съпоставяме успеваемост, дълготрайност на употреба, цена и тогава да взимаме решението, означи специалистът.

Той беше запитан би трябвало ли да има значение, че от Съединени американски щати оферират 8 самолета, а от Швеция - 10. Да, би трябвало да се регистрира този факт, само че, съгласно Тагарев по-важното е друго съпоставяне: при 8 самолета по 12 000 часа и 10 самолета по 8000 часа, сметката демонстрира, че с F-16 купуваме 20% повече нальот.

Може ли да се уговори по-ниска цена

На въпрос допустимо ли е да се контракти по-ниска цена Тагарев отговори, че никой у нас няма опит в договаряния със Съединени американски щати, тъй че е доста мъчно да се предвижда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР