Въпросът как, кога и дали да се определи таван на

...
Въпросът как, кога и дали да се определи таван на
Коментари Харесай

ЕС още търси варианти за таван на цените на газа

Въпросът по какъв начин, по кое време и дали да се дефинира таван на цените на газа ще господства следващата среща на страните от Европейския съюз в сряда, като те ще се опитат да изградят взаимен проект за деяние към високите цени на газа - компромис, който не съумяват да договорят от седмици, предава Ройтерс.

Европейски Съюз деликатно възнамерява идващия си ход, с цел да овладее растящите цени на силата и да защищити потребителите от възходящите сметки, до момента в който Европа се готви за зима на нищожен съветски газ, рецесия на разноските за живот и надвиснала опасност от криза.

" Трябва да намерим бързо решение, което да е използвано за целия Европейски съюз ", сподели почитан чиновник на Европейски Съюз. " Националните решения няма да доведат до на никое място. "

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз се срещат в Прага в сряда, с цел да се опитат да дадат по-ясни указания какво би трябвало да предложи Европейската комисия като последваща незабавна енергийна мярка на блока.

Но страните към момента не могат да решат какво желаят.

Тъй като цените на газа са с съвсем 90% по-високи от преди година, множеството страни от Европейски Съюз споделят, че искат таван на цената на газа, само че не са съгласни с типа, в който той е препоръчан. Някои страни, в това число Германия, най-големият вносител на газ в Европа, остават срещу.

Разговорите сред водачите на Европейски Съюз предходната седмица не способстваха доста за изясняване на идващите стъпки. Тези полемики " вървяха във всички направления ", сподели един посланик от Европейски Съюз - имайки поради многочислените предлагани варианти, в това число таван на цената на целия газ, газ от тръбопроводи или единствено газ, употребен за произвеждане на електричество.

Друг посланик от Европейски Съюз сподели, че от диалозите на водачите не е произтекъл " обединен сигнал ". " Бих споделил, че упованията са ниски ", сподели дипломатът за срещата в сряда.

Други са по-оптимистични за консенсус. Високопоставен чиновник на Европейски Съюз сподели, че страните клонят към " иберийския модел " за ограничение единствено на цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия, като бързо решение.

Испания и Португалия приложиха тази скица през юни, което оказа помощ за ограничение на локалните цени на електрическата енергия. Идеята получи поддръжка измежду други страни, макар че някои се тормозят, че тази мярка може да увеличи търсенето на газ в Европейски Съюз, защото потреблението на газ в Испания се усили след нейното въвеждане.

Държавите от Европейски Съюз към този момент постановиха налозите върху непредвидените облаги на енергийните компании, отговорностите за запълване на газовите складове и ограничението на търсенето на електрическа енергия, с цел да се оправят с скока в цените на силата, провокиран от намаляването на доставките на съветски газ.

Но натискът за координиране на повече ограничения в целия Европейски Съюз се усили, след като Германия съобщи, че ще похарчи до 200 милиарда евро, с цел да защищити своите консуматори и предприятия от високите разноски за сила - което провокира противоположна реакция от някои страни по отношение на неравномерното разрастване на националната поддръжка.

Европейската комисия ще показа спомагателни ограничения идната седмица, с цел да се опита да ограничи високите цени на силата, сподели в сряда ръководителят на енергийната политика на блока.

" Следващата седмица Комисията ще предложи различен пакет от оферти ", сподели еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон при идването си на среща на енергийните министри на Европейски Съюз в Прага.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР