Въпросът е слънце или вятър? Нерядко имаме нужда от комбинирано

...
Въпросът е слънце или вятър? Нерядко имаме нужда от комбинирано
Коментари Харесай

Слънце или вятър? И лобизъм ли ще забие перките в морето

Въпросът е слънце или вятър? Нерядко имаме потребност от комбинирано лекуване, с цел да се реализира оптимален резултат. С въпрос, на който се откри медицински отговор пулмологът и депутат от парламентарната група на ПП-ДБ Александър Симидчиев откри кръгла маса на тематика " Енергията от възобновими източници в морските пространства ", провела се в постройката на Народното събрание. Законопроекта касае  и има за цел създаване на Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Черно море.

По време на разискването на тематиката в Народното събрание участваха неправителствени организации, народни представители от парламентарните групи на " Българска социалистическа партия за България " - Мая Димитрова и Борислав Гуцанов, както и депутати от " Възраждане " - Коста Стоянов и Константина Спасова.

От Българска социалистическа партия съумяха още преди да стартира кръглата маса да подреден скандал, защото скандално било вносителят на законопроекта Ивайло Мирчев да не участва на това разискване.

Симидчиев изясни кои са трите детайла на устойчивото развиване - обществено обективни, стопански преференциални и политики, свързани с запазване на околната среда.
 Любен Дилов: Няма икономическа полза от градежа на вятърни перки в Черно море
Любен Дилов: Няма икономическа полза от градежа на вятърни перки в Черно море

Минусите за околната среда и туризма са повече от плюсовете

По думите му, когато се приказва за енергетика, би трябвало да се учим от природата, която е направила най-устойчивото битие. България е в интервал на устойчиво енергийно ползване, уточни Симидчиев. В Европа ВЕИ-тата са нарастнали на 16.6%. Въпреки, че са нарастнали неведнъж, те са едвам 14% от микса в международен мащаб, регистрира националният представител.

Слънчева сила за 2022 година в Европа е с по-малко солари и фотоволтаици, в сравнение с има България. В Европа обаче построяването на ВЕИ-та е повишено с съвсем 30%, до момента в който в България - 13%, уточни Александър Симидчиев.

Той открои, че дяволът е в детайлите - с вятърна сила страната ни ще има максимален късмет за триумф. Може да има вреди, само че голямата част могат да бъдат избегнати с авансово обмисляне и уместно структуриране на база основаването на енергийните мощности, изясни Симидчиев.

" Ще свърши ли лекцията, ние сме чели закона ", чуха се неодобрителни възгласи в залата на Народното събрание по отношение на законопроекта Симидчиев посочи, че резултатът върху популацията на риба в морето има научни данни и те сочат, че отрицателните резултати са дребни.
 Морската камара желае корекция на решението на Народното събрание за ВЕИ в Черно море
Морската камара желае корекция на решението на Народното събрание за ВЕИ в Черно море

След разбор за вероятните вреди за морската стопанска система, биоразнообразието и морските запаси

Атанас Карагеоргиев, хотелиер и част от Съюза на хотелиерите се разгласи срещу законопроекта, защото ВЕИ-тата в Черно море ще доведат до смяна на вълненията и популацията на рибите . Когато една перка бъде ситуирана в морето, в нашия регион, където и да се разположат вятърни паркове, би трябвало да са покрай сушата и да пречат, уточни Карагеоргиев.

" Вятърни паркове има в Северно море, само че там няма развъртян туризъм или в случай че, то той не е обвързван с морето. Вие обричате целия отрасъл на крах ", предизвести той. И запита по какъв начин браншът ще оцелява единствено и единствено, с цел да е в сгода на частния бизнес. Каква обществена отговорност, като хотелите ще затворят, а риболовците ще си заминат. Вашето обществено отговаряне е да бъдете в поддръжка на непознати ползи - непознати лобистки ползи, посочи Карагеоргиев.

Александър Симидчиев добави, че е чул много сподели неща, само че не е чул съответни обстоятелства.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия също се заяде. Как ви се вижда - седиш на плажа и против вас се върти перка, запита той. Според него с перките в морето няма да има туризъм в България. Обрича се туризмът, рибарството, слага се на тестване екологията, предизвести Гуцанов. Натискът, който ви оказват, е много по-голям и уговорките са такива, че да унищожавате няколко сектора и да подложите цялото Черноморие на ужасно тестване, разяснява Борислав Гуцанов. И настоя - законопроектът е неприличен, лобистки и би трябвало да бъде изтеглен незабавно.

Симидчиев посочи, че не е склонен с тезата на опозицията и съобщи, че перките няма да се виждат от брега на морето.
 Законът за ВЕИ още веднъж разбуни рибарската общественост
Законът за ВЕИ още веднъж разбуни рибарската общественост

Рибарите считат, че с него се лимитира дейноста им

Ирина Матеева от Българско сдружение за отбрана на птиците, съобщи, че построяването ВЕИ в морска среда е доста скъпо. За да бъде стопански ефикасен източникът на сила, би трябвало да бъде оптимално покрай консуматори. ВЕИ-тата в морска среда в никакъв случай няма да бъдат покрай хората. Може би единствено депутатите и вложителите, които ги построяват няма да ги виждат.

По отношение на птици, морски бозайници, морска и дънна фауна ще е извънредно податливо на ВЕИ-тата в Черно море, уточни Матеева. И запита с какво е нужен законопроектът и с каква цел се основава? Трябва да се спре унищожаването на природата. Вносителите на законопроекта би трябвало да го отдръпват, настоя Ирина Матеева.

Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) отбрани законопроекта за създаване на ВЕИ-та в Черно море. Той изясни, че ВЕИ-тата ще бъдат доста във вътрешността в морето и ще се предизвикват в 4 морски зони - покрай Шабла, близо Варна, покрай Обзор и покрай турската граница. България е единствената страна в Европейски Съюз, която не е подхванала ограничения за развиване на офшорна вятърна сила в морето, уточни Владимиров.

В последна сметка в зала " Изток " на Народното събрание дойде някогашният енергиен министър и сегашен народен представител от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Делян Добрев . Той посочи, че законопроектът няма да бъде подложен на второ гласоподаване, до момента в който не бъде изчистен и до момента в който не бъдат задоволени заинтригуваните страни. Делян Добрев настоя и всички заинтригувани страни да напишат писмени мнение по тематиката, с цел да може партиите в некоалицията да реши дали законопроектите за ВЕИ-та в Черно море ще върви напред или ще бъде отдръпнат.

Където се построи подобен офшорен парк и ВЕИ-та в Черно море, няма да има лов на риба, оплакаха се още представители на неправителствени организации.
 Възраждане дадоха естрада на риболовец: Слагат перки и вятърът стопира
Възраждане дадоха естрада на риболовец: Слагат перки и вятърът стопира

Според " Възраждане " Законът за ВЕИ е лобистки

Мартин Владимиров от ЦИК репликира и увери, че няма да има забрани за риболова, в случай че се изградят ВЕИ-та в Черно море.

Мая Димитрова от Българска социалистическа партия съобщи, че е срамно партиите на некоалицията да желаят документално мнение и по този начин да им се затвори устата.

Александър Симидчиев от ПП-ДБ съобщи, че това, което приема за доста годен мотив е да се поканят хора, които са работили за и във ветрогенераторни паркове.

Павел Зехтинджиев от Института по биоразнообразие към Българска академия на науките съобщи, че към законопроекта би трябвало да бъде регистрирана цялата налична научна база по тематиката. Трябва да се заложи на научните проучване, да се включат и това ще подсигурява устойчивостта, за която се приказва, а не желанието и страстите, сподели още той.
 Туроператорите не желаят вятърни перки край морските курорти
Туроператорите не желаят вятърни перки край морските курорти

Те се притесняват, че това ще отблъсне туристите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР