Въпросът е не дали, а кога Израел ще нахлуе в

...
Въпросът е не дали, а кога Израел ще нахлуе в
Коментари Харесай

Говорител на израелската армия пред Петър Нанев: „Хамас“ са страхливци и се крият зад цивилните

Въпросът е не дали, а по кое време Израел ще нахлуе в Ивицата Газа. Това сподели пред Петър Нанев представителят на израелската войска полковник Йонатан Конрикус пред Петър Нанев. Цялото изявление гледайте във видеото.

- Кажете ни, какви са последните оперативни вести на север и на юг?

- Ние се бием на два фронта. Основният е на юг, вторият е на север. Защитаваме на север и отговаряме на офанзивите на „ Хизбула “, не поемаме самодейност на север. Искаме Ливан да отговори на въпроса дали в действителност са подготвени да рискуват суверенитета и независимостта на страната си поради група терористи в Газа? Това прави „ Хизбула “ сега и Ливан нищо няма да завоюва от това.

В горите по цялата синя линия сред Израел и Ливан е струпана бронирана техника – стотици камиони и танкове. Хиляди бойци са в подготвеност

На юг битката продължава повече от 17 дни. Атакуваме „ Хамас “ от въздуха. Удряме техните командни центрове, логистика, инфраструктура, площадките за ракети - всяка цел на „ Хамас “. Последните ракети бяха преди няколко часа, няма починали. Границата е подсилена със съществено количество бойци, подготвени за наземна интервенция - повече от 300 000. Това ще се случи когато изискванията за оптимални за наземна интервенция. С всяка минала минута силите ни стават все по-подготвени за задачата. Готови сме да влезем в Газа и да отнемем военната мощност на „ Хамас “.

Снимка: Reuters

- Лейтенант, да разбирам, че тук става въпрос не дали Израел ще нахлуе в Газа, а по-скоро по кое време ще се случи това?

- Правилно.

Израелската войска поучава екипа на bTV да напусне региона преди залез слънце поради непрестанната замяна на огън

- Това е огромна вест за мен, както за хората в България, а и за тези, които си задават същия въпрос през последните дни. Кога пристигнаха тези заповеди, че при всички положения нахлувате в Газа?

- Това е ясно. Това сподели министър председателят ни, министърът на защитата, това е и концепцията на армията. Армията отговори на политическото управление и в този момент споделяме - дайте ни заповедта и ще тръгнем. Знаем, че обстановката в Израел до 6:30 ч. сутринта на 7 октомври, не може да бъде разрешена да съществува още веднъж. Трябва да променим това и „ Хамас “ да не управлява Ивицата Газа. Заради това ги удряме по въздух до момента в който пристигна моментът, а по-късно ще продължим с наземните интервенции.

- Международната общественост, както и доста българи, се чудят и ви подлагат на критика за количеството експлозиви, които Израел изстреля по Ивицата Газа. Критикуват ви за загубата на цивилни животи. Не смятате ли, че тези удари са прекомерни?

- Нека приказваме за цифри за миг. Всяко число, което излиза от Газа е утвърдено от „ Хамас “.

„ Хамас “ ще освободи всички заложници, само че израелците би трябвало да спрат огъня “, споделя един от най-влиятелните палестинци на нашето време

„ Хамас “ са организация на лъжци – лъжат всеки ден, с цел да основат подправена политическа картина. Това е първото. Дори министерство на здравето в Газа се управлява от „ Хамас “, те дават числата. Това е подправена информация.

Ако ги питате – Добре, всички жертви ли са цивилни или има и бойци от „ Хамас “? - тогава споделят „ Не, те всички са дами, деца и възрастни. Няма починали мъже на възраст от 17 до 25 година “

Снимка: Reuters

Много е комфортно за „ Хамас “. Те лъжат, не дават вярна информация и хората не би трябвало да имат вяра на нищо, което излиза от Газа.

Искам да съм доста явен – ние не се прицелваме целеустремено в цивилното население на Газа. Целим се в „ Хамас “.

Някои от терористите нямат пушки, употребяват брадви и чукове, споделя оживелия като по знамение охранител Рами Голд

Проблемът е, че „ Хамас “ са страхливци и се крият зад цивилните. Всичката им инфраструктура е под цивилната, употребяват ги като човешки щитове. В момента няма военни бази в Газа, няма постройка с надпис „ Това е командният център на „ Хамас “ или „ Това е артилерията на „ Хамас “.

Снимка: Ройтерс

- Последен въпрос, полковник. И тук ви запитвам не от политическа позиция, а от военна. Израел усеща ли се като в капан поради „ Хизбула “ на север, след това Газа на юг и Западния бряг на изток?

- Ситуацията, която съществуваше до 7 октомври, не можем да позволим да съществува още веднъж. Това включва освен Газа, само че Ливан и други региони. Няма да толерираме това, което се толерираше в предишното.

Сега разбираме, че Иран е финансирал и осигурявал оръжия години наред на враговете към нас. Знаем, че са доста рискови. За жал видяхме какъв брой рискови и брутални са те.

Репортерът на bTV Новините в изявление пред младежката общественост на българите, приключили в чужбина - Тук-Там

Ще изправим тази обстановка първо към Газа, след това евентуално в други региони.

Но обстановката ще се промени фундаментално и всички терористи, които гледат, тези които Иран поддържа, ще видят какво става с терористи, когато влязат в Израел и колят, убиват, изнасилват, изгарят и взимат за заложници цивилни евреи. Това няма да бъде разрешено.

„ Хамас “ заплаща цената. Не се бием с цивилните, а с „ Хамас “. Когато „ Хамас “ е надвит във военно отношение, няма да има повече боеве в Газа.

Всичко за спора в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: 

Следете всички събития в този онлайн репортаж
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР