Въпросът е не дали, а кога: Делта мутацията ще стане

...
Въпросът е не дали, а кога: Делта мутацията ще стане
Коментари Харесай

Делта мутацията: какви са симптомите и помагат ли ваксините?

Въпросът е не дали, а по кое време: Делта разновидността ще стане скоро най-разпространеният вид на ковид в Европа. Колко рискова е тази разновидност, какви са признаците и оказват помощ ли имунизациите?

Този вид на ковид, прочут като B.1.617.2, беше открит за пръв път в Индия и по тази причина в началото беше именуван индийска разновидност. Междувременно СЗО вкара нови обозначения за разновидностите на ковид - разновидностите, предизвикващи паника, бяха обозначени с букви от старогръцката писменост: Алфа (B.1.1.7), Бета (B.1.351), Гама (P.1), Делта (B.1.617.2). От края на предходната година разновидността Делта - т.е., индийската разновидност, стартира да се популяризира бързо по целия свят.

Данните на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че разновидността Делта обгръща от ден на ден страни. Междувременно той е регистриран в над 80 страни, с наклонност към повишаване. Най-голям брой инфекции има във Англия, където този вид на ковид е бил открит в над 46 000 случая (по данни към 17.6.2021). От немския институт „ Роберт Кох “ предизвестяват в тази връзка, че Делта разновидността ще стане най-разпространеният вид и в останалата част на Европа. Въпросът в тази ситуация е не дали, а по кое време.

По-заразен ли е Делта разновидността?

Засега няма задоволително научни проучвания, които да отговорят еднопосочно на въпроса дали Делта разновидността е по-заразна. Но Мария ван Керкхофе от СЗО разгласи в Туитър, че Делта разновидността е по-заразна както от изходния вид на ковид, по този начин и от Алфа разновидността - т.е., английската разновидност.

Данните от Англия го удостоверяват. Между 2 и 9 юни броят на новите инфекции скочи с 30 000, което се дължи главно на Делта разновидността. Над 90% от британците с ковид са се заразили точно с тази разновидност, демонстрират данните на английските здравни управляващи.

По-смъртоносна ли е Делта разновидността?

И по този въпрос към момента няма задоволително данни, само че едно е ясно: по данни на английските здравни управляващи, в страната към този момент има случаи на имунизирани хора, които са умряли след болест с Делта разновидността. Седем души са умряли на 21-ия ден след първата доза от имунизацията, а 12 души са умряли повече от 14 дни след втората доза.

Пак по данни от Англия инфекциите с Делта разновидността водят до повече хоспитализации спрямо Алфа разновидността. В последно време във Англия стремглаво се усилват случаите на инфектирани, които се нуждаят от банкет в болница. Само сред 7 и 13 юни са били приети в болница над 1300 души.

Предпазват ли имунизациите от тази разновидност?

Данните досега демонстрират, че както имунизацията на BioNTech/Pfizer, по този начин и препаратът на AstraZeneca защищават от тежки форми на Ковид-19, провокирани от Делта разновидността. В същото време обаче се вижда, че отбраната по отношение на този вирусен вид е по-слаба, в сравнение с по отношение на изходния вид на вируса или Алфа разновидността. Според проучване на английските здравни управляващи, което още не е доказано от самостоятелен източник, две дози от въпросните ваксини защищават от болничен престой. Според данните в проучването BioNTech/Pfizer пази до 94% от хоспитализация още след първата доза, а след втората доза даже до 96%. Ваксинираните с AstraZeneca са предпазени до 71% след първата инжекция и до 92% след втората доза.

Какви са признаците при болест с Делта разновидността?

Опитът от Англия сочи, че признаците при болест с Делта разновидността са по-различни от нормалните. Повечето инфектирани показват, че са имали главоболие, хрема, прегракналост и температура. Някои от инфектираните са имали и кашлица. С други думи: признаците наподобяват повече на мощна простуда, заради което не всички незабавно виждат, че става дума за болест с ковид.

Как да се пазим от Делта разновидността?

Важно е да се съблюдават нормалните ограничения за хигиена и отдалеченост, да се носят защитни маски, да се проветряват пространствата. Освен това не трябва да се пътува до райони, в които Делта разновидността е мощно публикувана. Най-сигурната отбрана обаче си остават имунизациите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР