Въпросът е как са насочени антикризисните мерки. Едно е да

...
Въпросът е как са насочени антикризисните мерки. Едно е да
Коментари Харесай

Милен Велчев: Антикризисните мерки облагодетелстват богатите

Въпросът е по какъв начин са ориентирани антикризисните ограничения. Едно е да доближат до хората в потребност, а те не са множеството хора в обществото, а друго е да стреляш с топ по врабчета – да разхвърляш пари на всички и по-голямата помощ да доближава до тези, които действително нямат потребност. Това съобщи в ефира на бТВ някогашният финансов министър Милен Велчев.

По думите му се изразходват „ безсмислено запаси, които могат да бъдат ориентирани по-правилно “.

Според него нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба също облагодетелства богатите, тъй като те купуват по-скъп самун.

Що се отнася до доставките на съветски газ, Велчев сподели, че „ изобщо няма да се учуди, в случай че получим същите указания от Европейска комисия, каквито са получили Италия и Германия “.

„ Най-вероятно Европейска комисия ще каже, че е окей да се отварят сметки в рубли стига договорката да се смята за завършена, когато заплащането бъде направено в евро и в случай че това е задоволително от съветска позиция в тази ситуация с Италия и Германия, няма причина да не бъде задоволително в тази ситуация с България “, счита някогашният финансов министър.

„ Директни наказания върху газа не са въведени от Европейски Съюз. Русия е тази, която спря доставките на газ за България, за Финландия и за Полша, тъй като ние отказахме да плащаме в рубли, а по-скоро може би ние трябваше да създадем повече, да си напишем домашното “, сподели Велчев.

По думите му не е проблем да си доставяме природен газ от другаде, само че въпросът е на каква цена. Европа може да се освободи от нуждата от съветски газ, само че с цената на повече вложения и евентуално по-висока цена и то не от през днешния ден за на следващия ден.

„ Санкциите имат отрицателен резултат и за двете страни. Европа е главен пазар за съветския газ, Москва ще пострада повече от прекъсването на тези доставки, само че и Европа няма да остане незасегната “, сподели Велчев.

По въпроса за съветския петрол някогашният финансов министър уточни, че има вяра на експертите, съгласно които рафинерията в Бургас може да преработва и различен нефт, а даже и да би трябвало време да се пренастрои, това няма да се усети, тъй като вносът на горива ще покрият търсенето.

„ Свикнахме с това факсимиле, че видите ли инфлацията била привнесена. Частично тя стартира не в България, стартира в Европа, стартира в света, само че неслучайно всеки месец българските индикатори са двойно по-високи, в сравнение с в еврозоната “, сподели Велчев.

Според него еврото би трябвало да бъде въведено и като средство против огромната инфлация.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР