Въпросът е дали инфлацията ще падне с лека или с

...
Въпросът е дали инфлацията ще падне с лека или с
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Въпросът е дали инфлацията ще падне с лека или с по-тежка рецесия

Въпросът е дали инфлацията ще падне с лека или с по-тежка криза, разяснява пред Блумбърг България икономистът Георги Ангелов. Той даде образец с немската криза, която е митинг на потребителите и се движи от понижение на потреблението на храни.

" Допреди няколко месеца слушахме огромните производители на храни да споделят: ние може да подвигаме цените колкото желаеме, тъй като хората няма да спрат да ядат и внезапно в този момент виждаме няколко следващи месеца – понижава потреблението и то най-вече понижава потреблението на храни...Това е явен знак, че не могат да се подвигат повече цените ", означи Ангелов.

Относно дълготрайната визия и цели за икономическото развиване на България икономистът акцентира, че вниманието на политиците в този момент е ориентирано към приемане на бюджета и до юли това ще бъде главният приоритет.

„ След като мине бюджет 2023, стартира работата по бюджет 2024, където към този момент може да има целогодишни политики, които могат да се изпълнят. За мен главното нещо са вложенията, и най-много частните вложения – там би трябвало да бъде фокусът. Това е нещо, с което България има проблем в последните години. Имаме доста компании в България, които имат огромни облаги, само че реинвестирането и новите вложения не са на съответните високи равнища ”, посочи Ангелов. Той вижда причина за забавянето на вложенията в политическата неустойчивост и войната сред институциите.

" По-дългосрочната политическа предвидимост е значима за вложителите. Това, че България не съумя да влезе дружно с Хърватия в еврозоната и в Шенген я прави да наподобява като че ли тъпче на едно място и това не е добър знак към вложителите ", уточни специалистът.

Ангелов предвижда, че ще имаме напредък, само че той ще е доста по-нисък, в сравнение с предходната година.

" Положителното е, че няма нито една институция, която да дава криза за България. Както досега върви туризмът, той е с рекордни стойности ”, посочи икономистът.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР