Въпросът дали спирането на вноса на земеделска продукция от Украйна

...
Въпросът дали спирането на вноса на земеделска продукция от Украйна
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Ако поскъпнат хлябът и олиото, ще върнем вноса от Украйна

Въпросът дали прекъсването на вноса на земеделска продукция от Украйна няма да докара до повдигане на цените на съществени артикули в България е взет поради от държавното управление, това сподели в Нова телевизия икономическият министър Никола Стоянов. Той обаче акцентира, че досегашният импорт на на ниска цена зърно от страната не е довело до спад в цените. Заради това е преценено, че възбраната може да се наложи.

Готови сме да върнем вноса, в случай че цените стартират да порастват, призна служебният министър. Стоянов също така непосредствено насочи предизвестие към българските аграрни производители да не се пробват да спекулират.



Той разяснява, че предходната година България е направила огромна неточност като е спряла износа на зърно и цели кораби са спирани за заминат към други страни като Франция. По негови думи количествата, които в този момент са по складовете и не могат да се осъществят, са същите, които е трябвало да бъдат изнесени.

Никола Стоянов акцентира, че най-сериозният проблем е за слънчогледа, който не може да стои дълго в складовите бази. В идващият месец и половина той би трябвало да се реалицира, с цел да се освободи място за новата годишна продукция.



“Кой завоюва от далаверата с олиото по 7 лв.? ”, този въпрос сложи без заобикалки водещия на утринния блок Виктор Николаев и подкани служебния министър да влезе в детайлности за случая. Стоянов обаче единствено призна, че някой сигурно е спечелил, само че не назова кой е той.

100-те милиона, които отпуска Европейски Съюз за обезщетения на производителите, наранени от украинския импорт сигурно няма да стигнат, загубите са за милиарди, съобщи министърът на стопанската система. Той сподели също, че коридорите за експорт не работят, тъй като продукцията от Украйна не стига там, където има в действителност потребност от нея, а остава в прилежащите страни. Никола Стоянов сподели също, че в случай че Европейски Съюз вземе общо решение вносът може да бъде възобновен.



“Да привикват ли към този момент хората с европейските цени в магазините? ”, този въпрос сложиха водещите на Нова телевизия. Министърът отговори, че държавното управление не се е отказало да овлаздее повишаването и чака спад на цените, като образец за това са млечните артикули.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР