Въпросът дали има връзка между ваксинацията с препарата на Астра

...
Въпросът дали има връзка между ваксинацията с препарата на Астра
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията е много малък

Въпросът дали има връзка сред имунизацията с препарата на " Астра Зенека " и смъртните случаи в последните дни е много комплициран и изисква доста обстоен разбор. Това съобщи в " Още от деня " по Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той уточни, че в предходни години е имало мотиви да бъдат спирани партиди ваксини, употребявани за детския календар. Изключителен труд и безспорни доказателства коства отговорът на въпроса дали едно нещо е породено от имунизацията или не.

Доц. Кунчев изрази персонално мнение, че шансът смъртните случаи да са резултат на имунизацията, е доста дребен, само че това би трябвало да се потвърди. " Тук няма усеща, а обстоятелства и данни ".

Той акцентира, че всяка ваксина би трябвало да дава отговор на две неща - сигурност и резултатност.

" Аз бих споделил, че сигурността стои преди ефикасността, тъй като, в случай че не сме уверени, че е безвредна, даже и да е доста ефикасна, отново не би трябвало да я употребяваме. Така че разчитаме на мнението на нашите специалисти, които работят по въпроса, както и на органите от Европейската организация по медикаментите. Тази лаборатория има забележителен капацитет от учени и лаборатории, които могат да дадат напълно тъкмо решение ", означи доцент Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор добави, че количествата декларирани ваксини от другите компании са незадоволителни освен за България, а за целия свят. Към средата на април се чакат първите количества от позволената към този момент ваксина на " Джонсън и Джонсън ", която е еднодозова и ще облекчи процеса на имунизация. Очакват се и нови дози на имунизациите на " Пфайзер " и " Модерна " и това би спомогнало имунизационния развой.

Доц. Кунчев разяснява, че е реалност увеличеното настаняване на деца в коронавирус отделенията в страната, само че добави, че те не боледуват тежко. Той изрази терзание във връзка повишения брой на заболели бременни дами.

Главният държавен здравен контрольор съобщи, че сега тече съвещание на регионалния щаб в София, на което се разискват ограниченията по отношение на коронакризата. Той акцентира, че поддържа предложенията на шефа на Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) Данчо Пенчев за нужните забрани за работа на всички заведения, където заболяването може да се популяризира. Целта е да не се претоварят лечебните заведения.

Предложението е ограниченията да бъдат признати за интервал от две седмици, само че по-точната прогноза е да приказваме за 3-4 седмици, уточни той.

Доц. Кунчев съобщи, че поддържа предлагането на Европейска комисия за цифрово зелено уверение, което ще ни даде опция да пътуваме. То е доста належащо, изключително за страните, които разчитат на интернационален туризъм. Това не е дискриминация, а документ, с който хората доста по-бързо и по-лесно ще могат да пътуват. България към този момент има подобен документ, сподели в умозаключение той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР