Въпросът да се инвестира ли в батерии при изграждането на

...
Въпросът да се инвестира ли в батерии при изграждането на
Коментари Харесай

Солари на покрива с батерия за малкия бизнес

Въпросът да се влага ли в акумулатори при построяването на покривни фотоволтаични централи за лични потребности на бизнеса постоянно е стоял на масата при създаването на такива планове. И в множеството случаи до момента отговорът е бил не.

Причината към момента да няма всеобщо нахлуване на батериите за предпазване на ток е цената. Те изискват обилни средства, а добавената стойност, която дават, мъчно може да се " избие " за 10 години. Точно по тази причина множеството специалисти и консултанти поучават първоначално да се заложи на слънчевата система, която непосредствено да понижи разноските за ток, и по-късно - когато технологиите се развият, да се добави и батерия.

В някои случаи обаче прибавяне на система за предпазване на ток може доста да усъвършенства успеваемостта на покривните солари. С актуалните високи цени на силата това става факт за още по-широк кръг бизнеси. На пазара към този момент има десетки разнообразни модели сторидж устройства, цели комплекти за самостоятелни слънчеви системи, както и голям брой компании, които оферират цялостния набор от услуги. Това демонстрира, създаден от Асоциацията за произвеждане предпазване и търговия с електрическа енергия (АПСТЕ).

Скоро се чака да има и финансиране за батериите по Плана за възобновяване. Средства могат да се вземат и като заем от комерсиалните банки.
Реклама Работещ образец
Един от водещите български производители за консолидиране на системи за произвеждане и предпазване на възобновима сила в международен мащаб е (IPS). В края на 2021 година компанията показа плана си за внедряването на лична слънчева централа 30 кВт в офис постройката си 4 хиляди кв.м в кв. " Дружба " в София. Инсталацията е комбинирана с батерия за предпазване 120 кВтч, която разрешава остатъкът от създадената пред деня сила да се употребява през нощта.

По този метод слънчевата система на IPS създава годишно 33.5 мВтч, които се използват на място, и икономисва 15.5 тона нездравословни излъчвания. Цената на конфигурацията е 92 хиляди лева и се изплаща за период 5-7 години при сегашните цени на тока - към 350 лева./мВтч.

" В слънчеви дни, без облаци, 3-те етажа от постройката не употребяват ток от мрежата. В дни с незадоволително слънцегреене понижението на сметката е към 70% ", изяснява изпълнителният шеф на IPS Александър Рангелов.

Подобен вид самостоятелна захранваща система с двойно превръщане на силата разрешава и предотвратяване на техниката и електроуредите от повреди, провокирани от неприятното качество на електрическата енергия, подавана от мрежата (пренапрежение, напрежение под номинала, честотни смущения).
Реклама
Самата батерия за предпазване и преобразувателната система заемат няколко квадратни метра и могат да се конфигурират в мазе, гараж или сервизно помещение.
Какво има на пазара
Батериите за предпазване на слънчева сила могат да се купят както независимо, по този начин и като част от цялостна система с панели и инвертори. Но както по мярка те се разграничават и по технология, което в последна сметка рефлектира върху цената, която варира от няколкостотин до десетки хиляди левове.

Ето и: слънчева система, която включва панели с мощ 5.4 кВт, хибриден инвертор, табло, кабели и структури, може да коства 15.6 хиляди лева с литиева батерия 10.2 кВтч или 9560 лева с гел батерии общ потенциал 800 Ah (амперчаса) или 9.6 кВтч. Енергията в батериите би била задоволителна да зареди едно домакинство в продължение на няколко часа след залез слънце, а в летни дни да има заряд и преди изгрев.

Въпросните гел батерии са сходни на тези, които сме привикнали да виждаме в колите, и заради масовостта на производството и технологията цените има са доста по-ниски от литиево-йонните акумулатори.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Политика 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Транспорт 3 Строителство и парцели 1 Политика Реклама
По-голяма слънчева централа с мощ 30 кВт може да коства 68 хиляди лева, в случай че в комплекта са включени 48 броя гел батерии с общ потенциал 9600 Ah (115 кВтч). Цената на въпросните батерии е към 37 хиляди лева, или 50% от цялата инвестиция. При избор на литиеви акумулатори единствено те биха коствали 93 хиляди лева, а общият план - 130 хиляди лева

В взаимозависимост от определения снабдител 30-киловатова покривна централа без акумулатори
Пазарни вероятности
Технологиите за предпазване на сила могат да бъдат решение и в доста по-големи мащаби и да усилят балансирането на електроенергийната система и възобновимите енергийни източници, сочи още отчетът на Асоциацията за произвеждане, предпазване и търговия с електрическа енергия. Според изводите в него с амбициозна политика за преход към нисковъглеродна енергетика до 2030 година в България могат да бъдат построени най-малко 7 гВт нови ВЕИ мощности дружно с 1.7 гВт системи за предпазване на сила. Държавата обаче си сложи доста по-амбициозни цели в Плана за възобновяване, който.

" Повечето технологии за предпазване на сила могат да бъдат внедрени бързо с високо публично утвърждение и във всеки мащаб и равнище на електрическата система - произвеждане, транспорт, систематизиране, ползване. Системите за предпазване могат да дават и систематични услуги като потенциал, контролиране на честотата, минимализиране на разноските за балансираща сила ", сочи още отчетът.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
За да може обаче производители на електрическа енергия, ЕРП-тата, семействата и бизнесът да се възползват от другите приложения на технологиите за предпазване на сила, е належащо да се одобряват и съответни регулации и правила на пазара, които да разрешат появяването на разнообразни сполучливи бизнес модели. Точно в тази връзка се преглежда и държавният план за 6000 мВтч акумулатори - проектът е той да работи като снабдител на услуга по предпазване, а не да купува евтина сила и по-късно да я продава при по-добри пазарни условия. За да се случи това обаче, е потребност законова наредба.

Проучването на АПСТЕ, залегнало в отчета с присъединяване на 32-ма експерти в региона на енергетиката, както и основни заинтригувани страни в развиването на пазара за предпазване на сила в България, демонстрира, че съществуващата регулаторна рамка съвсем единомислещо се смята за ограничаваща, а не стимулираща развиването на новаторски бизнес модели за необятно консолидиране на технологии за предпазване на сила.

Общото схващане е, че поради неналичието на законови разпореждания актуалният пазар за системи за предпазване на сила в България е стеснен най-много до ВЕИ системи за лични потребности, които не са свързани към мрежата. Съвсем скоро обаче това може да се промени.
Видове батерииТехнологии за предпазване на силата от ВЕИ са доста разнообразни по тип и по благоприятни условия. Може би най-разпознаваеми са акумулаторните акумулатори, само че в развой на разработка са разнообразни уреди - да вземем за пример за компресиран въздух и произвеждане на водород, за термично предпазване, маховици, наноматериали, графен, системи със свръхпроводими магнити (SMES) и др.Основно все още се употребяват добре познатите оловно-киселинни батерии и литиево-йоните акумулатори. Вторите са двойно по-скъпи, само че са доста по-малки като размер и тежест, могат да се разреждат повече и по-бързо. Акумулаторите не би трябвало да се разреждат до края, а до към 50%, с цел да се запазят животът и продуктивността им. Последното не важи в такава степен за литиевите акумулатори. class= " row " > мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР