Въпрос: Здравейте! Редно ли е работодателят да събира по 20

...
Въпрос: Здравейте! Редно ли е работодателят да събира по 20
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд: Незаконно е, ако ни удържат пари за маски и дезинфектанти на работа

Въпрос: Здравейте! Редно ли е работодателят да събира по 20 лв. на всеки служащ, с цел да закупи маски, алкохол, дезинфектанти и други, които употребяваме в работата? Има ли право на това?

Ив. Косев, гр. София

Отговор: Работодателят няма законовото право и не следва да прави удръжки от трудовото заплащане за сходни цели. Налагането на сходни “удръжки” е жестоко нарушаване на трудовото законодателство.

В глава XIII на Кодекса на труда и в Глава III на Закона за здравословни и безвредни условия на труд (ЗЗБУТ) законодателят е регламентирал общите отговорности на работодателя по отношение на обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд и те са:

1. Да обезпечи здравословни и безвредни условия на труд в обекти, производства, процеси, действия, работни места и при работното съоръжение още с проектирането, построяването (реконструкцията, модернизацията) и въвеждането им в експлоатация;

2. Да подава годишна декларация в териториалната дирекция “Инспекция по труда” по адреса на регистрация на предприятието в период до 30 април на идната година;

3. Да обезпечи на своите служащи и чиновници здравно обслужване от работа по трудова медицина;

4. Да учреди комитет или група по условия на труд в предприятието или организацията и в техните структурни звена;

5. Да провежда в началото и годишно образование на членовете на комитетите и групите по условия на труд;

6. Да обезпечи на всеки работещ уместно образование по здравословни и безвредни условия на труд;

7. Да направи оценка на риска за здравето и сигурността на служащите и служителите;

Всички разноски, свързани с обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд, са за сметка на работодателя.

Служителят има право да откаже осъществяването или да прекрати работата, когато възникне сериозна и непосредствена заплаха за живота/здравето му, за което уведомява директния си началник неотложно.

Съгласно член 272, алинея 1 от Кодекса на труда (КТ) без единодушието на служащия или служителя не могат да се вършат удръжки от трудовото му заплащане с изключение на за: получени аванси; надвзети суми в резултат на механически грешки; налози, които по специфични закони могат да се удържат от трудовото възнаграждение; осигурителни вноски, които са за сметка на служащия или служителя, обезпечен за всички осигурителни случаи; запори, наложени по съответния ред; удръжки в тази ситуация по член 210, алинея 4 от КТ.

Д-р Тодор Капитанов, правист, Национален секретар на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения бранш
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР