Въпрос: Задължително ли е работодателят да ме назначава със срок

...
Въпрос: Задължително ли е работодателят да ме назначава със срок
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: В кои случаи могат да ни назначат с изпитателен срок?

Въпрос: Задължително ли е работодателят да ме назначава със период на изпитване? Има ли случаи, в които тази процедура опонира на закона? Предварително благодаря.

П. Ковачев, гр. София

Отговор: Сключването на трудов контракт със период за изпитване е нормална и необятно публикувана процедура при започване на нова работа. Неговата основна специфичност е, че през време на периода за изпитване, страната, в чиято изгода е уречен срокът, може да приключи контракта без предупреждение до приключване на уговорения период. Достатъчно е ясно и недвусмислено да го изрази в писмена форма. Не е належащо страната, която има право да приключи контракта, да се стимулира по какъвто и да било метод. Прекратяването не предстои на обжалване и на разглеждане по реда на трудовите разногласия. През време на периода за изпитване работодателят може да уволни служащия или служителя до момента в който той употребява законоустановен отпуск, например отпуск по болест, в тази ситуация не е належащо позволение на Инспекцията по труда или различен орган.

Срокът за изпитване може да бъде уречен в интерес на:

- работодателя - когато работодателят желае да ревизира способността на служащия или служителя да извършва избрана работа; 

- работника/служителя - когато служащият или служителят желае да ревизира дали работата е подобаваща за него, дали изискванията на труд, атмосферата и трудовият колектив му допадат; 

- в употребява и на двете страни. В контракта се показва в чия изгода е уречен срокът за изпитване. Ако това не е посочено, приема се, че срокът за изпитване е уречен в изгода и на двете страни. Това значи, че през време на изпитателния период и работодателят, и служащият или служителят може да приключи контракта по своя преценка.

Срокът за изпитване не може да бъде по-дълъг от 6 месеца, а когато за работата е избран период, по-кратък от една година - срокът за изпитване е до един месец. В него не се включва времето, през което служащият или служителят е бил в законоустановен отпуск /платен, неплатен, образователен, заради болест и др./ или по други уважителни аргументи не е изпълнявал работата, за която е подписан договорът.

Законът не разрешава за една и съща работа с еднакъв служащ или чиновник в едно и също дружество да се подписва наново трудов контракт със период за изпитване. Но в случай че служащият премине от една служба на друга, въпреки и в същото дружество, е възможно да се подписа сред същите страни различен трудов контракт, с друго наличие и уговорка за изпитване. Такъв случай е налице, когато да вземем за пример секретарка в една компания премине на длъжността счетоводител. Трудовият контракт се счита за дефинитивно подписан, в случай че не бъде преустановен от страната, в чиято изгода е бил договорът за изпитателен период.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР