Въпрос: Взех си отпуска, но шефът ми се обади и

...
Въпрос: Взех си отпуска, но шефът ми се обади и
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд: Има ли право шефът да ми прекъсне отпуската?

Въпрос: Взех си отпуска, само че шефът ми се обади и сподели, че приключва отпуската ми. Има ли право на това?
Хр. Симеонова, гр. Бургас

Отговор: Законът в България планува две благоприятни условия за спиране използването на платения годишен отпуск.

На първо място спиране използването на платения годишен отпуск може да се извърши когато през време на използването на платения годишен отпуск на служащия или служителя бъде позволен различен тип заплатен (например отпуск заради краткотрайна нетрудоспособност /болничен) или неплатен отпуск. Когато през време на използването на платения годишен отпуск на служащия или служителя бъде позволен различен тип заплатен или неплатен отпуск, използването на платения годишен отпуск се прекъсва по негово искане и остатъкът се употребява в допълнение по единодушие сред него и работодателя.

Прекъсването се прави по искане на служащия или служителя и остатъкът се употребява в допълнение по единодушие сред него и работодателя. В законът не е планувана специфична законова форма за това искане. В практиката това нормално се прави с устно искане за спиране използването на платения годишен отпуск при представянето на болничен лист или различен документ, от който е видно, че е позволен тип отпуск, друг от платения. Препоръчително е и в този случай процедурата да се оформи официално, посредством свободно квалифицирано от работника/служителя документално изказване, което открива волята на страната отпускът да бъде пресечен и отсрочен за по-късен миг.

Извън тези случаи, платеният отпуск на служащия или служителя може да бъде преустановяван по взаимно единодушие на страните, изразено документално. За задачата работникът/служителят или работодателят, следва да връчи документално искане на другата страна за спиране на платения отпуск. Уведомената страна надлежно следва да изрази писменото си единодушие отпускът да бъде пресечен от съответната дата и употребен в допълнение.

Извън посочените два случая работодателят няма право да прекъсва едностранно (например със заповед) използването на заплатен годишен отпуск, в случай че към този момент го е разрешил за избрания интервал от време, в случай че служащият или служителят не даде експлицитното си документално единодушие за това. Същото важи в противоположната обстановка - без писменото единодушие на работодателя, служащият не може едностранно да приключи използването на годишната си отмора, с изключение на в изброените нагоре случаи.

Справка: член 175, алинея 1 и 2, член 155, алинея 4 и 5 от Кодекса на труда

Д-р Тодор Капитанов, правист, Национален секретар на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР