Въпрос: Работя като програмист и промоутър на бизнес, в който

...
Въпрос: Работя като програмист и промоутър на бизнес, в който
Коментари Харесай

Колонката на Ричард Брансън: Не се страхувайте от различията!

Въпрос: Работя като програмист и промоутър на бизнес, в който напълно неотдавна, дружно с моите сътрудници инвестирахме към половин милион $. Двамата колегата, с които работя, въпреки и доста надарени, нямат огромен бизнес опит и могат да бъдат разказани като креативен персони, които не обръщат изключително внимание на практичността. Аз, въпреки това, имам както на практика, по този начин и креативен импулси. Проблемът идва от това, че сътрудниците ми не имат вяра в моите бизнес проекти. Винаги, когато настоявам, че имаме потребност от проект, с цел да реализираме триумф, те дават отговор, че планирането, също като гадаенето, е загуба на време. Това ме изнервя дотам, че не зная дали ще мога да продължа да работя с тях. Бихте ли ми дали няколко положителни аргументи, които да показва като мотив за построяването на бизнес проект. Ако разполагам с безапелационен мотив, може би ще съумея да убедя моите сътрудници, че бизнесът ни настина може да направи живота на хората по-добър.

-Ейдън 

Отговор: Ако би трябвало да отговоря допустимо най-кратко на въпроса ти, бизнес проектите могат да бъдат извънредно потребни, само че не би трябвало да им разрешаваш да те забавят.

Изобщо не съм мислел за съставяне на някакъв формален проект, когато започнах първия си бизнес. Просто се впуснах в начинанието с голям възторг и с цялата мощ и непримиримост, с която разполагах. Честно казано, намирах процеса на обмисляне за много отегчителен. Много бизнесмени споделят моето виждане, а явно твоите сътрудници са измежду тях.

От тогава до през днешния ден обаче мина много време, в което научих, че проектите могат да бъдат извънредно скъпи. Те са изцяло наложителни, в случай че търсиш вложители или банков заем, и могат да ти оказват помощ да направиш първите си стъпки в бизнеса. Ако искаш да докажеш, че концепцията ти си коства времето, парите и напъните, би трябвало да имаш бизнес проект.

Бих те посъветвал да обърнеш внимание на шаблона за основаване на бизнес проект, които предлагаме във Virgin StartUp(достъпен тук). Проучихме аргументите, които карат хората да заобикалят основаването на планове(те могат да бъдат скучни и плашещи) и опитахме да създадем нещо по-практично. Единственото нещо, което би трябвало да направиш, с цел да изградиш своя бизнес проект, е да се придържаш към шаблона и да отговориш на няколко въпроса.

Най-важната част от проекта е резюмето. Това е мястото, в което в резюме описваш какво тъкмо съставлява твоят артикул или услуга и кой ще го купи. Не забравяй, че в случай че резюмето не може да се побере на гърба на плик за писмо, то е прекомерно дълго. Опростявай, опростявай, опростявай. Това е предписание, което непроменяемо следваме във Virgin. Много от проектите за някои от нашите най-успешни компании са били написани на гърба на плик за писмо или на бирена поставка.

Моята дислексия играе значима роля за метода, по който подобавам към бизнес проектите. Искам тези проекти и цялостната връзка във Virgin да бъдат ясни и къси. Трябва да можеш да обясниш какво съставлява твоя бизнес с няколко елементарни фрази. Ако не можеш да го направиш, най-вероятно самият ти не знаеш какво тъкмо стои в центъра на бизнеса. Във Virgin нашата съществена цел е да подобрим метода, по който хората вършат бизнес, без значение дали става въпрос за региона на медиите или авиацията.  Искаме да разрушим остарелите разбирания, да бъдем иноватори, да подобрим живота на нашите клиенти и в същото време с това да изкараме пари.

Когато схванеш какъв тъкмо е твоя бизнес и се научиш елементарно да го обясняваш на другите, ще може да се справяш по-уверено с всички провокации, пред които се изправяш. Добрият бизнес проект би трябвало да очертае явен път напред, само че и да остави задоволително благоприятни условия за промяна на курса, когато има потребност от такава.

Въпреки че мнението ти по този въпрос не съответствува с това на твоите сътрудници, наподобява, че дружно представлявате добра композиция от разнообразни гледни точки - нещо, което диря във всеки управителен екип. Вместо да се страхувате от разликите си, използвайте мощните си страни, с цел да компенсирате минусите си. Различните лидерски стилове и личностни специфики могат да бъдат извънредно потребни за твоя бизнес, като ти дават нови способи за разрешаване на остарели проблеми.

Вземи за образец съоснователите на Virgin Active Франк Рийд и Матю Бъкнъл. Те имат извънредно разнообразни характери и метод към правенето на бизнес, само че уменията им се допълват. Франк е изобретателният идеалист, а Матю постоянният бизнес началник. Матю се занимава с разчитането на изследванията и локализацията на здравни клубове, до момента в който Фрак се концентрира върху дизайна и брандинга на компанията. С други думи, Virgin Active е построена на правилото на доверието. Единственото нещо, което трябваше да направя, бе да разреша на Матю и на Франк да правят работата си по своя личен метод.

Ейдън, не се опасявай да дадеш на хората от твоя екип задоволително независимост, с цел да схванеш в какво са положителни и в какво не (дори в случай че това включва основаването на бизнес планове). Опитай да намериш баланс сред твоите умения и тези на сътрудниците ти. Фокусирай се върху позитивните страни на вашите взаимоотношения, а не върху негативите. В края на краищата, всички партньорства са построени върху взаимни отстъпки, изключително в света на бизнеса.

Това, че имаш добър бизнес проект обаче не значи, че можеш да си позволиш да игнорираш всичко, което се случва към теб. Трябва да си сигурен, че познаваш добре пазара и че си в течение с последните тенденции и развития в бизнеса, с цел да не изостанеш от съперниците си.  

Матю и Франк посетиха най-хубавите здравни клубове на планетата в границите на една година, за да схванат какво може да предложим на нашите клиенти във Virgin Active, което другите компании от фитнес промишлеността не оферират. Те откриха, че хората не желаят да заплащат големи такси за присъединение и да се обвързват с безкрайни контракти. От друга страна, клиентите са споделили, че желаят басейнът да бъде с тъкмо избрана температура, да имат просторни съблекални и мощни. Матю и Франк сътвориха формула за триумф, като се концентрираха върху дребните елементи и дадоха на хората това, което желаят.

Изводът от казаното е, че екипът ти се нуждае както от добър бизнес проект, по този начин и от разнообразни гледни точки. Не може да започнеш бизнес без първото и не може да постигнеш триумф без второто.  

Всеки четец на „ МениджърНюз “ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: [email protected]. Сътрудниците на международно известния бизнесмен поучават да посочвате името си, страната, имейл-адреса и уеб страницата където четете колонката.

© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА съдебна експертиза ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното категорично документално единодушие. Текстовете на Ричард Брансън в България се контролират по правилата на авторското право.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР