Въпрос: Признава ли се в България трудов стаж, който е

...
Въпрос: Признава ли се в България трудов стаж, който е
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд News: Признаване на трудов стаж от друга държава

Въпрос: Признава ли се в България трудов стаж, който е насъбран в чужбина?

Г. Атанасова, гр. Русе

Отговор: Съгласно Кодекса на труда трудов стаж е и времето, през което е изпълнявана държавна работа или работа по трудово правно отношение съгласно законодателството на друга страна - членка на Европейския съюз, в друга страна - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или в Конфедерация Швейцария, както и времето на заемане на служба в институция на Европейския съюз, удостоверено с акт за пораждане и за преустановяване на правното отношение.

Трудовият стаж на лицата, добит в друга страна - членка на Европейския съюз, в друга страна - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или в Конфедерация Швейцария, както и времето на заемане на служба в институция на Европейския съюз се признава от работодателя, при който лицето работи по трудово правно отношение.

Лицата подават заявление до работодателя, към което ползват акт за пораждане и за преустановяване на правното отношение и/или документи, издадени от работодателя и/или от способената институция според законодателството на съответната страна, за събитията или за някои от тях, които дават съображение за признание на трудов стаж.

Документите според от страната на генезис би трябвало да са завършени в сходство с наредбите на двустранните или многостранните интернационалните контракти, по които Република България е страна, или на различен настоящ закон в България (Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа).

Въз основа на предоставените документи, в случай че те дават съображение да се одобри, че са налице законовите условия на Кодекса на труда, работодателят подхваща нужните дейности за обезпечаване на използването на права по трудовото правно отношение, произлизащи от съществуването и продължителността на трудовия стаж. Представените документи по се връщат на лицето, като копие от тях или техен списък се съхранява в трудовото досие.

Ако страната не попада в посочените нагоре хипотези на Кодекса на труда, следва да ревизирате дали България има подписан контракт или конвенция със съответната страна, в която сте работили. Например България има голям брой подписани контракти за обществена сигурност с Русия, Канада, Тунис, Израел, Корея, Молдова, Украйна, както и с редица други страни. За страдание към момента няма подписан подобен контракт със Съединени американски щати, където има извънредно огромен брой работещи сънародници.

Справка:
член 351, алинея 2, член 352, алинея 2, член 353 и член 354, алинея 2 от Кодекса на труда
член 13 от Наредбата за трудовата брошура и трудовия стаж
Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други бумаги
Постановление № 184 на Министерския съвет от 1958

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР