Въпрос: Предлагат ми работа на срочен трудов договор в един

...
Въпрос: Предлагат ми работа на срочен трудов договор в един
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд: Да приема ли работа на срочен трудов договор?

Въпрос: Предлагат ми работа на срочен трудов контракт в един от зимните ни курорти. Каква е разликата с безсрочния контракт и дали ще бъда ощетявана по причина, че множеството работещи там са на непрекъснати трудови контракти, а аз на срочен?

З. Красимиров, гр. Смолян

Отговор: Срочни трудови контракти са тези, в чието наличие има тъкмо избран или определяем период. Различните срочни трудови контракти са изчерпателно изброени в член 68, алинея 1, т. 1-5 от Кодекса на труда (КТ).

В член 68, алинея 2 от КТ е планувано, че служащите и чиновниците по срочен трудов контракт по член 68, алинея 1 от КТ имат същите права и отговорности, каквито имат служащите и чиновниците по трудов контракт за неопределен срок. Те не могат да бъдат поставяни в по-неблагоприятно състояние единствено заради срочния темперамент на трудовото им правно отношение спрямо служащите и чиновниците по трудов контракт за неопределен срок, които извършват същата или сходна работа в предприятието, в случай че законът слага използването на някои права според от притежаваната подготовка или добитите умения.

Когато на същата или на сходна работа няма заети служащи и чиновници, служащите и чиновниците по срочен трудов контракт не могат да бъдат поставяни в по-неблагоприятно състояние от останалите служащи и чиновници, които работят на трудов контракт за неопределен срок. Когато трудов контракт е подписан за избран период на съображение член 68, алинея 1, т. 1 от КТ, то това може да е за осъществяване на краткотрайни, сезонни или краткотрайни действия или по изключение - за работи и действия, които нямат краткотраен, сезонен или временен темперамент.

Съгласно член 68, алинея 3 от КТ срочен трудов контракт по член 68, алинея 1, т. 1 се подписва за осъществяване на краткотрайни, сезонни или краткотрайни работи и действия, както и с новопостъпващи служащи и чиновници в оповестени в неплатежоспособност или в разпродажба предприятия. В алинея 4 на член 68 от КТ се регламентира, че по изключение срочен трудов контракт по член 68, алинея 1, т. 1 за период минимум една година може да се подписва за работи и действия, които нямат краткотраен, сезонен или временен темперамент. Такъв трудов контракт може да се подписа и за по-кратък период по документално искане на служащия или служителя. В тези случаи срочният трудов контракт по член 68, алинея 1, т. 1 със същия служащ или чиновник за същата работа може да се подписва наново единствено един път за период минимум една година.

Следва да се има поради, че според член 68, алинея 5 от КТ трудов контракт по член 68, алинея 1, т. 1, подписан в нарушаване на алинея 3 и 4 на същата наредба, се счита за подписан за неопределен срок.

Д-р Тодор Капитанов, правист, Национален секретар на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения бранш.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР