Въпрос: Обръщам се към Вас с молба, да ми помогнете.

...
Въпрос: Обръщам се към Вас с молба, да ми помогнете.
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд: Какво обезщетение ще получа при пенсиониране

Въпрос: Обръщам се към Вас с молба, да ми помогнете. През месец юни навърших 59 години и желая да се възползвам от ранно пенсиониране. Общият ми стаж е 38 години, а педагогическия – 34 години. Въпросът ми е: какво обезщетение ми се поставя, като имам двегодишно спиране на педагогическия си стаж?

А. Узунова, гр. София

Отговор: След измененията в Кодекса на труда (КТ) в края на миналата 2020 година, според член 222, алинея 3 от КТ при преустановяване на трудовото правно отношение, откакто служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, без значение от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово заплащане за период от 2 месеца, а в случай че е придобил при същия шеф или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години - на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за период от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща единствено един път.

С акт на Министерския съвет, с групов трудов контракт или с трудовия контракт може да се планува обезщетение за по-дълъг период (чл. 228, алинея 2 КТ).

Тези условия се ползват и когато при преустановяване на трудовото правно отношение служащият или служителят дава отговор на изискванията за разпределяне на пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер по член 68а от Кодекса за обществено обезпечаване.

Обезщетението се изплаща от работодателя, единствено когато към датата на преустановяване на трудовия контракт служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

В практиката чест въпрос е дали служащ следва да получи това обезщетение, в случай че е работил на две места, надлежно от единия и от другия шеф. Тъй като това компенсацията се изплаща единствено един път, в тези случаи служащият ще има право на обезщетение при пенсиониране при преустановяване на главния трудов контракт, в случай че към датата на преустановяване дава отговор на изискването да е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Липсва правно съображение работодателят по спомагателния трудов контракт да изплаща компенсацията при прекратяването му.

Д-р Тодор Капитанов, правист, Национален секретар на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения бранш.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР