Въпрос на време е да се изгради паметник на най-великия

...
Въпрос на време е да се изгради паметник на най-великия
Коментари Харесай

Вдигат паметник на Наим

" Въпрос на време е да се построи монумент на най-великия щангист Наим Сюлейманоглу. Ние му го изискуем " - съобщи пред " България Днес ", секретарят на община Момчилград господин Ахмедов. От думите на локалния политик излиза наяве, че концепцията за слагане на статуя към този момент е изговорена от съвета, като следва тя да се прокара и за публично разискване. Според управата на родния град на световноизвестния тежкоатлет паметникът би трябвало да е в цялостен растеж, върху висок фундамент и да се извисява, така както Наим гледаше от върховете на своите достижения.
" В Турция към този момент има монумент на Сюлейманоглу, като би трябвало и у нас наложително да се направи подобен " - добавя Ахмедов. Той споделя, че решение към момента не е взето, само че това сигурно ще стане в най-скоро време. Статуята ще бъде сложена пред новоизградения състезателен комплекс в града, който носи името на Джобния Херкулес. Парите за построяването най-вероятно ще се съберат посредством дарителска акция, като доста от приятелите на Наим са изявили предпочитание да оказват помощ.
Двукратният олимпийски първенец Нурайр Нурикян съобщи пред вестника, че концепцията и реализирането й е не просто прелестна, а и наложителна.
" Наим е най-големият щангист на земята, който в миналото се е раждал! Той е възвишен и най-малкото нещо, което можем да създадем, е да го почетем с нещо толкоз показателно като статуя ", с наслада и респект разяснява Нурикян. Той добави, че Сюлейманоглу е знак на борбеност, непримиримост, следване на фантазии и идеали и изобщо на неизменими човешки полезности.

Спортният комплекс в Момчилград носи името на Джобния Херкулес

Идеята е приветствана и от Кърджали, чийто почетен жител е Сюлейманоглу. Кметът на града е уверен и даде обещание да се направи всичко допустимо за реализирането на проекта. Той цитира и емблематичната треньорка по тенис Юлия Берберян, определила Наим Сюлейманоглу освен като популярен състезател и непостижим щангист, само че и като самоуверен човек, опълчил се на един мракобесен режим.
Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу умря на 18 ноември на 50-годишна възраст в болничното заведение Мемориал-Атакьой в Истанбул след тежко боледуване.
Наричан легенда в щангите, Джобния Херкулес, в спортната си кариера Наим печели три олимпийски трофеи, седем пъти е международен първенец и 46 пъти! усъвършенства международни върхове във повдигането на щанги.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР