Въпрос на време е, бъдете сигурни, защото няма вътрешни борби

...
Въпрос на време е, бъдете сигурни, защото няма вътрешни борби
Коментари Харесай

Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев

Въпрос на време е, бъдете сигурни, тъй като няма вътрешни битки в душите и мозъците на нашите избраници

България има ново държавно управление с министър председател Николай Денков –  това е новината, която всички чакаха. За пръв път от съвсем година имаме постоянен кабинет. Вярно, малко нехарактерен, даже съгласно някои – с противоречаща си с Конституцията сделка за ротация, тъй като главният ни закон не планува такова свободно интерпретиране и менкане на премиерския пост. Но е реалност, дано ни е честито толкоз дълго чаканото държавно управление.

Черни облаци надвисват

Преди да успеем още да се порадваме, въпреки и с всичките условности, които включва тази наслада, започнаха да се появяват първите черни облаци на хоризонта. „ За ” кандидатурата за министър председател гласоподаваха 132 депутати, 69 бяха срещу, а измежду подкрепилите кабинета бяха и двама депутати от Движение за права и свободи - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Някои побързаха да кажат – това е предумишлено деяние от страна на Движение за права и свободи, преднамерено желаят да настроят още повече съперниците на държавното управление. Да, по този начин или другояче техните два гласа не бяха нужни, и без тях кабинетът минаваше, а и Пеевски побърза да съобщи: „ Очаквам от държавното управление да извършат тази конституционна промяна. Затова се включваме с ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в комисията по конституционни въпроси. Кабинетът не го поддържаме като кабинет, като състав ”.
Хубаво, дано е по този начин. Как обаче да си разбираем гласуването малко по-късно, след което до неотдавна недолюбваният от всички депутати, попаднал и в листата „ Магнитски ”, този, против който (почти) всички партии стачкуваха, беше определен от Народното събрание за член на парламентарната комисия по конституционни въпроси. Е, по време на полемиката стана ясно, че " Демократична България " и " Продължаваме промяната " няма да поддържат номинацията му, само че в реалност  8 депутати от ПП/ДБ гласоподаваха единствено въздържал се, 50 бяха „ срещу ”, а пък „ за ” Пеевски гласоподаваха 64 депутати от ГЕРБ-СДС, 34 депутати от Движение за права и свободи и 11 депутати от Има Такъв Народ, 1 народен представител от ГЕРБ-СДС и 16 депутати от Българска социалистическа партия бяха срещу, а ПГ на " Възраждане " не взе участие в гласуването. Не наподобява толкоз изрично да се опълчиха от ПП/ДБ на тази кандидатура, даже в противен случай, като че ли по обвързване и знаейки, че тя ще мине, гласоподаваха „ срещу ”.

КОЙ

И внезапно той (КОЙ?) стана още веднъж допустим. И не просто допустим, а както самият Пеевски съобщи, дружно с ПП-ДБ готвят нов законопроект за промени в Конституцията, който след това ще обединят с плана на Движение за права и свободи. Малко комплицирано стана, нали? Движение за права и свободи и Пеевски, дружно с Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ ще вършат промени в главния закон, които промени ще доведат и до по този начин лелеяната правосъдна промяна, което пък от своя страна (ако не се случи още по-рано) ще отстрани основния прокурор Иван Гешев. Същият основен прокурор, зад който дълго време заставаха ГЕРБ и Движение за права и свободи, а за вторите даже се говореше, че те са го показали за тази позиция.

Страната на неограничените благоприятни условия, нали по този начин споделяха на Америка. Ние пък можем да се самоименуваме Страната не безпринципните обединения, Страната на неизпълнените обещания или пък Страната на политиците, които сами влизат в несъгласие с предизборните си обещания, цели, идеали. Идеали е мощно казано, де, коя пък наша партия има идеали... 

Както и да е. Затваряме си очите за Пеевски, само че едвам преглътнали първата горчива хапка, друга непредвидена вест стигна до нас. Министърът на финансите Асен Василев връща Румен Спецов като началник на Националната организация за приходите (НАП), проекторешението се чака да бъде гласувано от Министерски съвет още през днешния ден (бел.авт. – сряда), като се освобождава досегашният шеф на приходната организация Борис Михайлов. Спецов бе началник на Национална агенция за приходите и при предходния мандат на Асен Василев като финансов министър. 

На него точно ГЕРБ неведнъж желаеха оставката с претекстове „ данъчна машинация ”. Както беше споделил Христо Гаджев (ГЕРБ) преди време  - " Има огромен проблем с морала на този човек, който продължава да бъде началник на Национална агенция за приходите ”. Но очевидно към този момент моралният проблем е позволен...

Ставайки дума за Спецов и Пеевски, да напомним, че точно първият, съгласно редица публицисти, изпра втория, като през 2021 година Национална агенция за приходите разгласи, че нямало открити нарушавания в заявените от депутата от Движение за права и свободи данни.
Самото искане на Асен Василев да се върне като финансов министър също провокира неодобрение измежду ГЕРБ, а и от Демократична България не са били извънредно очаровани, само че в името на... (само да си поема въздух да изброя всички клишета) националното единодушие, в името на България, в името на обществото, в името на всички нас, всеки преглътна тази извънредно одиозна фигура, единствено че забравихме, че той пък върви в комплект със Спецов. А, щях да не помни, а къде е „ Просто Наско ”?

Керванът си върви, кучетата към този момент дори и не лаят

Междувременно Движение за права и свободи и ПП/ДБ организираха нова серия от диалози за конституционната промяна. За това заяви още веднъж Пеевски, който бе видян да излиза дружно с Йордан Цонев от стаята на зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев, където се срещна със съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. Направо ми е жалост за Петков – по какъв начин ли, благият, е претърпял да се колаборира с едно от лицата на мафията, с този, против който дълго време беше ориентирана и реториката на Демократична България, и тази на Политическа партия. С огромното зло, както постоянно беше определян Пеевски. С олицетворенито на модела КОЙ. Или пък да не го мисля толкоз Петков, пред някогашния ни министър-председател едва ли стоят такива морални алтернативи.

Да се готвят Рашков, Божков и Василев

Не по-малко сложна би трябвало да е моралната алтернатива и пред ГЕРБ, чиито гласоподаватели към този момент се тормозят дали с това движение скоро няма да забележим на някой сладостен пост и Бойко Рашков. Например началник на КПКОНПИ. 
Но май единствено УЖ има някакви вътрешни битки в душите и мозъците на нашите избраници. В реалност, съдейки по бързината, с която клетият суверен единствено бива известен какво са решили тези над него, едва ли някой народен представител или министър има каквито и да е терзания.

А може би би трябвало да чакаме и завръщането от странство на предприемачите Васил Божков и Цветан Василев. Не дръзвам да ги нарека по различен метод, че следейки хронологията на събитията от последните дни... не знам, не знам...
Но пък другояче бяхме обнадеждени, толкоз дълго чакахме постоянен кабинет, чакахме и единодушието сред огромните партии, надявахме се, че въпреки и създали тежки взаимни отстъпки, идващите им решения ще бъдат кардинални, съответни и ориентирани към решение на най-важните проблеми в страната. Не би.

Само след това да не се чудим, че институционалната рецесия продължава, даже се задълбочава (още ли, бе?), тъй като недоверието към парламент, държавно управление, президент, партии и политици не просто пораства, то заплашва безусловно да взриви привидното споразумение, което настъпи. Въпрос на време е, бъдете сигурни.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР