Въпрос: Имам желание да премина на намалено работно време. При

...
Въпрос: Имам желание да премина на намалено работно време. При
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд News: Кога можем да имаме намалено работно време?

Въпрос: Имам предпочитание да мина на понижено работно време. При какви условуия имам право на това?

П. Радославов, гр. Бургас

Отговор: Съгласно член 137, алинея 1 от Кодекса на труда /КТ/, понижено работно време се открива за: 1. служащи и чиновници, които правят работа при характерни условия и рисковете за живота и здравето им не могат да бъдат отстранени или понижени, без значение от подхванатите ограничения, само че намаляването на продължителността на работното време води до ограничение на рисковете за тяхното здраве; 2. служащи или чиновници, ненавършили 18 години.

Видовете работи, за които се открива понижено работно време, се дефинират с разпоредба на Министерския съвет – Наредба за установяване на типовете работи, за които се открива понижено работно време.

В член 2 и член 3 от Наредбата са категорично посочени работите, за които работниците/ чиновниците имат право на понижен работен ден. В член 4 от Наредбата за установяване на типовете работи, за които се открива понижено работно време е посочено, че право на понижено работно време имат служащи и чиновници за дните, в които правят избраните в член 2 и 3 работи за не по-малко от половината от откритата с Кодекса на труда естествена дълготрайност на работното време.

Право на 7-часов работен ден имат служащи и чиновници с цялостна загуба на зрение без значение от типа на осъществяваната работа.

Само служащите и чиновниците, извършващи плануваните в наредбата работи, имат право на понижено работно време. 

Цялостният надзор за съблюдаване на трудовото законодателство във всички браншове и действия, в това число по погашение на неизплатени трудови хонорари и компенсации след преустановяване на трудовото правно отношение, се реализира от Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда " към министъра на труда и обществената политика – член 399 от КТ. 

В член 138а, алинея 1 и алинея 2 от Кодекса на труда е планувано, че при понижаване на размера на работа работодателят може да откри за интервал до три месеца в една календарна година ненапълно работно време за служащите и чиновниците в предприятието или в негово звено, които работят на цялостно работно време, след авансово координиране с представителите на синдикалните организации и на представителите на служащите и чиновниците по член 7, алинея 2.

Продължителността на работното време по алинея 1 не може да бъде по-малка от половината от законоустановената за интервала на пресмятане на работното време. Процедурата, която следва да съблюдава работодателя е в детайли регламентирана в член 9 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Установяването на непълното работно време се прави с писмена заповед на работодателя, издадена не по-късно от 10 работни преди датата на прекосяването към ненапълно работно време. В наредбата на член 9 са посочени и реквизитите на заповедта.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР