Въпрос: Има ли право работодателят да смени работното ми място,

...
Въпрос: Има ли право работодателят да смени работното ми място,
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Може ли да ми сменят работното място без мое съгласие

Въпрос: Има ли право работодателят да смени работното ми място, без мое единодушие?

Д. Калинов, гр. София

Отговор: Общият принцип при изменение на трудовото правно отношение е това да става с категорично единодушие на страните, изразено в писмена форма, без значение дали става дума за несъмнено или несигурно време. С други думи, с цел да се промени трудовото правно отношение, работодателят би трябвало да го предложни документално на служащия посредством в допълнение съглашение или нов контракт, а служащият посредством своя автограф да удостовери възможното си единодушие. В закона е несъмнено, че в наложителното наличие на трудовия контракт се показват мястото на работа и наименованието на длъжността и характера на работата. За да се случи смяна на някой от тези детайли, то писменото единодушие на служащия е наложително.

Съгласно Кодекса на труда обаче не се счита за изменение на трудовото правно отношение, когато служащият или служителят е изместен на друго работно място (напр. друга постройка, помещение) в същото дружество, без да се трансформират избраното място на работа, длъжността и размерът на главната заплата на служащия или служителя.

Работодателят или служащият не могат да трансформират едностранно наличието на трудовото правно отношение с изключение на в случаите, в които е планувана опция за работодателя при индустриална нужда, както и при престой, да разпорежда на служащия или служителя без негово единодушие да прави краткотрайно друга работа в същото или в друго дружество, само че в същото обитаемо място или околност за период до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - до момента в който той продължава, както и да разпорежда на служащия или служителя работа от различен темперамент, въпреки и да не подхожда на неговата подготовка, когато това се постанова по непреодолими аргументи.

Производствената нужда се показва във краткотраен дефицит на работна мощ за осъществяване на избрани задания, като преценката за това е от компетентността на работодателя. Престой е налице при прекратяване на работата на обещано работно място заради организационно-технически аргументи. Непреодолимите аргументи са израз на изключителна конюнктура, подбудена от непреодолима мощ (форсмажорни обстоятелства).

Справка: 
член 66, алинея 1, член 118,чл. 119, член 120, ал.1 и 3 от Кодекса на труда

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР