Въпрос: Има ли изисквания, които следва да бъдат спазвани от

...
Въпрос: Има ли изисквания, които следва да бъдат спазвани от
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Какви са ограниченията при работа в горещините?

Въпрос: Има ли условия, които следва да бъдат спазвани от работодателя за работа в горещините? 

П. Григоров, гр. Сандански

Отговор: При работа навън работодателят е задължен да се преценява с подадените червени и оранжеви кодове за рискови метрологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Да реши до каква степен неподходящите климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на служащите му и да вземе съответните ограничения. Такива могат да бъдат смяна на работното време, на вид работа, като се извършват задания, които са по-безопасни при дадени условия, да се обезпечат подобаващи персонални защитни средства, пространства с условия за възобновяване на топлинния баланс на организма. 

Всички тези ограничения са разказани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места, а точно: основаване на подобаваща организация на работния развой и/или работното време, включително обезпечаване на почивки с подобаваща периодичност и продължителност; основаване на подобаваща организация на работните места; обезпечаване на групови средства за отбрана при работа навън, изключително във връзка с риска от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване; обезпечаване на уместно работно облекло; обезпечаване тук-там за отмора с подобаващи условия за възобновяване на топлинния баланс на организма; обезпечаване на задоволително количество питейна вода, както и топли и студени питиета и други течности за възобновяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма; обезпечаване на наблюдаване или средства за връзка за работещите навън на изолирани работни места; обезпечаване на долекарска и първа здравна помощ, както и уместно превозване на работещите с ненадейно влошено здравословно положение за оказване на здравна помощ.

В закрити пространства оптималната температура през топлия интервал би трябвало да бъде сред 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В Наредбата са избрани и изключения, съгласно които при жеги на открито, температурата в пространствата може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, само че не повече от 33 градуса.

Това значи, че може да се промени работното време, да вземем за пример да не се работи в най-горещите часове – от 13 до 16:30 часа, вида работа – която е по-безопасна при дадени условия, да се обезпечат спомагателни персонални защитни средства, да се обезпечи задоволително вода, топли и студени питиета, както и пространства за възобновяване на топлинния баланс на организма.  

Работодателите са длъжни още да обезпечат уместно работно облекло, както и долекарска и първа здравна помощ и уместно превозване на работещите с влошено здравословно положение за оказване на здравна помощ.

Ако не спазят тези условия, инспекторите от ГИТ могат да извършат инспекция и да наложат санкция в размер от 1500 до 15 000 лева При наново нарушаване глобата скача от 20 000 до 30 000 лева

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР