Въпрос: Бях уволнен, но след като обжалвах пред съда, спечелих

...
Въпрос: Бях уволнен, но след като обжалвах пред съда, спечелих
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Уволнят ви незаконно? Ето какво трябва да направите

Въпрос: Бях уволнен, само че откакто апелирах пред съда, завоювах делото и посредством правосъдно решение съм възобновен на работното си място и следва да се явя на него в избрания в правосъдното  решението 14-дневен период. Както тъкмо се чака да направя аз, както и работодателят ми?

Г. Овчаров гр. Добрич

Отговор: Влязлото в действие правосъдно решение, с което уволнението на служащ или чиновник е прието за незаконосъобразно и е възобновен на заеманата преди уволнението служба, е наложително за осъществяване от работодателя. При възобновяване на работа на нелегално уволнен чиновник от съда се смята, че трудовото правно отношение не е било прекратявано. В член 5, алинея 1 от Наредбата за трудовата брошура и трудовия стаж е планувано, че когато уволнението на служащия или служителя е прието за нелегално или бъде поправено основанието за преустановяване на трудовото правно отношение, вписването на тези условия в трудовата брошура се прави от работодателя, прекратил трудовото правно отношение. При анулация на уволнението с влезнало в действие правосъдно решение, в трудовата брошура се зачертава продълговатият печат и основанието за преустановяване в съответната рубрика. Вписва се номерът и датата на решението на съображение на което се прави корекцията, както и датата на влизането му мощ. Направената промяна се заверява с подписа и печата на работодателя според член 2, алинея 5 от наредбата.

Съгласно член 354, т. 1 от Кодекса на труда /КТ/ времето, през което служащият или служителят е бил без работа заради уволняване, което е прието за нелегално от способените органи, се признава за трудов стаж от датата на уволнението до възобновяване му на работа. Когато в интервала от уволнението до възобновяване на работа, служащият или служителят в това време е постъпил на друга работа, за трудов стаж по реда на член 354, т. 1 от КТ ще се зачете единствено времето, през което той в действителност е бил без работа, т.е. от целия интервал ще се извади времето на работа по другото трудово правно отношение, което се зачита за трудов стаж на общо съображение по член 351 като време на работа по трудово правно отношение.

В член 40, алинея 4 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж е планувано, че за времето след 31 декември 2002 година, в случай че продължителността на осигурителния стаж за лицата, работещи по трудово или по служебно правно отношение, е равна на продължителността на трудовия или на служебния стаж, в трудовата или в служебната брошура при преустановяване на правното отношение се вписва от осигурителя следният текст: " Осигурителният стаж е еднакъв на зачетения трудов (служебен) стаж. " Ако в трудовата или в служебната брошура не е направено посоченото регистриране, осигурителният стаж се открива с документ по пример, одобрен от шефа на Националния застрахователен институт, публикуван от осигурителя.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР