Въпреки забраната за провеждането на емблематичния за Разлог кукерски фестивал

...
Въпреки забраната за провеждането на емблематичния за Разлог кукерски фестивал
Коментари Харесай

Кукери гониха злите сили в Разлог под полицейска блокада

Въпреки възбраната за провеждането на емблематичния за Разлог кукерски фестивал " Старчевата ", кукери от града въпреки всичко излязоха маскирани по улиците, с цел да гонят злите сили в първия ден от новата 2021 година, заяви Българска национална телевизия.

Сурвакарските групи съблюдаваха разпорежданията и не се събраха на централния площад в града, където по традиция хиляди се стичат от цялата страна с цел да гледат танца на чауши, мечки и моми и момци в национални носии.

Рано сутринта към 50 души от махала " Крапата " в Разлог съблюдаваха вековната традиция - облякоха костюмите, сложиха звънците и съпроводени с музика, излязоха по улиците на квартала.

" Тук сме, с цел да отбележим първо настъпването на Новата година, второ - да спазиме една вековна традиция, която не е серпантина с епохи и не на последно място - да приповдигнеме духа на съкварталците, на всички, хората имат потребност от това ", споделя ръководителят на кукерска група Христо Копанаров.

Заради въведените противоепидемични ограничения, участниците във фестивала бяха по-малко, липсваха и обичайните хора и фенове от страната.

" Ние сме израснали с тази традиция и желаеме да си я поддържаме. Спазваме някакви ограничения, съблюдаваме отдалеченост, всичко е както би трябвало, само че просто меракът си е копнеж. Ние сме родени с този копнеж ", сподели Татяна Финдрина.

" Ограничението е да си проведеме карнавала в рамките на квартала, което нас ни устройва идеално ", допълн Христо Копанаров.

Полиция следеше празничното шествие да не излиза от квартала. Тази година за първи път обичайните кукерски игри в Петрич, Разлог, Банско, Симитли и Благоевград бяха анулирани поради пандемията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР