Въпреки ясно разписаните цели и идеи на демокрацията, оказва се,

...
Въпреки ясно разписаните цели и идеи на демокрацията, оказва се,
Коментари Харесай

От стъклени топчета до пръстови отпечатъци и машини: Как гласуват по света?

Въпреки ясно написаните цели и хрумвания на демокрацията, става известно, че гласуването е един от най-несъвършените ѝ аспекти. От тривиални механически усложнения до съществени измами с гласове, отчитането на вота в никакъв случай не е елементарно. Затова стремежът към безупречна система за гласоподаване е главен приоритет за демокрациите по света. От Зимбабве до Естония – ето някои от другите способи, по които държавните управления са се пробвали да усъвършенстват процеса.

Нашето изборно странствуване стартира от Балканите - където се славим като по-мнителни. България се оказва първата страна, която се отхвърля от машинното гласоподаване поради съмнение в техниката. А евентуално и в хората, които работят с нея. В прилежаща Сърбия в никакъв случай няма да гласоподават на машина. Нито пък по мейл или поща, тъй като не имат вяра в сигурността на вота. За разлика от тях, Гърция също като нас употребява и машини за гласоподаване.

Но това е нищо спрямо ЕСТОНИЯ , където от 2005 година насам всички могат да гласоподават онлайн, където пожелаят: във влака, в офиса, на дивана или в друга страна. В момента Естония е единствената страна, която дава тази опция на всички свои жители. Експертите следят електронното гласоподаване в Естония като самоуверен избирателен опит, който може да даде положителни доказателства за това по какъв начин капацитета на технологиите могат да трансформират демокрацията.

ЮЖНА КОРЕЯ : За разлика от Естония, в Южна Корея гласоподават единствено с хартиени бюлетини. Но те напълно не са като нашите. За да се предотвратят злоупотреби, корейските гласоподаватели означават своя избор с гумен щемпел, като употребяват алено мастило. След това гласовете се броят с оптични скенери, които наподобяват на машини за преброяване на пари. Корейските избори са възхвалявани като модел на най-хубава процедура

БРАЗИЛИЯ : Не напълно съвършена се оказа организацията на изборния развой в Бразилия. Там, сходно на нашата страна на парламентарните избори през 2000 година вотът се организира напълно по електронен път. Моделирайки новите си машини по сходство на лесните за потребление телефонни кабини, бразилците необятно одобриха прекосяването към електронно гласоподаване. Системата е понижила недействителните гласове с две трети. Това ускорило доста процеса на броене на бюлетините. Само два часа след затварянето на изборните секции в страната са били преброени 80% от гласовете.

Няма по какъв начин след Бразилия да не отлетим към ИНДИЯ : където през 2019 година изборният тур завърши след 39 дни. Именно там се организират най-мащабните избори на планетата с над 900 милиона гласоподаватели. Това е същинско предизвикателство - освен поради големия брой гласуващи, само че тъй като Индия има 22 публични езика и разнообразна територия: от хималайски върхове до тропически острови и гори. Въпреки това законът планува, че всеки гласоподавател би трябвало да има изборна секция на най-много 2 километра от мястот, на което живее. Над 10 милиона държавни чиновници пътуват в продължение на седмици - по пътища, с лодки, а от време на време и със слонове - през несигурни терени, с цел да конфигурират един милион изборни секции. От 1998 година насам електронното гласоподаване последователно заменя хартиените бюлетини, с цел да се предотвратят измамите и да се понижи цената, която страната ще заплати за изборите.

КОСМОС : А какво ще стане, в случай че денят на изборите се случи, когато някои жители обикалят планетата на стотици километри над земната повърхнина? За американските астронавти правото да гласоподават от космоса е относително ново достижение. За първи път една бюлетина е подадена отвън планетата Земя през 1997 година, когато астронавтът на НАСА Дейвид Улф гласоподава от съветската галактическа станция " Мир ". Астронавтите употребяват специфични удостоверения, с цел да гласоподават, а по-късно предпазената бюлетина се доставя на планетата. Все отново всеки член на екипажа не трябва да не помни: той би трябвало да подаде гласа си в точния момент съгласно часовника, който тиктака на Земята.

АФРИКА : За хората в Африка часовник не тиктака, само че пък се търкалят топчета. В Гамбия не се употребяват стандартни хартиени бюлетини, нито пък обичайни урни за гласоподаване. Вместо това жителите гласоподават, като търкалят по стоманен улей топче, представляващо определения от тях претендент. Хвърлените топчета се удрят в камбанка навътре в барабана, което трансформира акта на гласоподаване в шумно събитие в целия град. През последните години над 25 страни на африканския континент се пробваха да преминат към система за пръстови отпечатъци. Главната ѝ цел е отбраната от измами. На доктрина концепцията е добра, само че осъществяването се оказва трудоемко. В Гана да вземем за пример системата се разпадна по средата на техния избирателен ден. Системата на комплектите за разчитане на пръстови отпечатъци се сринали, което принудило държавното управление да удължи изборите с втори ден. В Кения пък батериите на преносимите компютри се изтощили единствено час след началото на гласуването, което наложи резултатите да бъдат забавени с съвсем седмица.

И за край - в случай че и през днешния ден, от петия път, не успеем да изберем държавно управление, което не издържи цялостен мандат, не се тревожете - в прилежаща Сърбия нито един кабинет не е издържал цялостен мандат в последните 23 години.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР