Въпреки вярата на мнозинството украинци, че Киев ще надделее във

...
Въпреки вярата на мнозинството украинци, че Киев ще надделее във
Коментари Харесай

Изследване: Европейците не вярват, че Украйна ще спечели войната, най-скептични са българите

Въпреки вярата на болшинството украинци, че Киев ще надделее във войната против Русия, европейците са на противоположното мнение по въпроса, а най-скептична е България, демонстрира ново изследване на Европейския съвет за външни връзки (ECFR). Това написа изданието Politico, представено от " Фокус ".

Проучването, оповестено в сряда – дни преди срещата на върха на НАТО на 9-11 юли във Вашингтон – очерта настройките към спора в Украйна и 14 страни от Европейски Съюз. Теренната работа беше осъществена през май.

Установено е, че европейците са склонни да имат вяра, че Украйна няма да победи Русия на бойното поле, като почти една трета до половината от интервюираните имат вяра, че войната ще завърши посредством договаряния, а до 31 % (Гърция) виждат успеха на Русия като най-вероятна. От интервюираните страни от Европейски Съюз единствено в Естония успеха на Украйна е преобладаващото мнение (38 процента).

Напротив, болшинството от украинците (58 процента) остават уверени, че техните войски могат да завоюват и че могат да продължат да разчитат на поддръжката на своите интернационалните съдружници. Само 1% от украинците имат вяра, че Русия ще завоюва войната, до момента в който 30% виждат съглашение посредством договаряния като най-вероятния резултат.

Проучването също по този начин откри обилни разлики в мненията сред страните от Европейски Съюз за това по какъв начин да поддържат защитата на Украйна и за присъединението на Киев към Европейски Съюз и НАТО.

Лидерите на НАТО " надали ще намерят вътрешна поддръжка за разполагане на войски " измежду популацията на страните членки (резултатите за страните варират от 4 % до 22 % в интерес на това решение).

Що се отнася до разноските за защита, данните демонстрират, че множеството страни са срещу увеличението на вноските си - като се изключи Полша (където 53 % поддържат увеличение на разноските за отбрана), Естония (45 процента), Швеция (41 процента) и Германия (40 процента).

Повечето европейци обаче към момента поддържат присъединяване във войната по други способи — като даване на техническа помощ и увеличение на доставките на оръжия и муниции.

Само в България, Гърция и Италия по-голямата част от популацията - надлежно 63 %, 54 % и 53 % - считат увеличението на доставките на муниции и оръжия за Украйна за " неприятна концепция ".

Европейците също са разграничени по отношение на изгодите от приемането на Украйна в Европейски Съюз. Най-подкрепящите страни са Португалия, Естония, Швеция, Испания и Полша, а най-скептичните са Германия, България, Чехия и Франция.

Сред украинците съвсем две трети (64 процента) имат вяра, че участието в Европейски Съюз е толкоз значимо, колкото участието в НАТО за бъдещето на страната им.

Украйна кандидатства за участие в блока през февруари 2022 година и получи статут на претендент за Европейски Съюз през юни същата година. Преди към седмица, на 25 юни, Европейски Съюз стартира публични договаряния за присъединение както с Украйна, по този начин и с Молдова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР