Въпреки всички нови вятърни електроцентрали, соларни ферми и ВЕЦ-ове, които

...
Въпреки всички нови вятърни електроцентрали, соларни ферми и ВЕЦ-ове, които
Коментари Харесай

Защо въглищата остават господар на енергийния пазар в Германия?

Въпреки всички нови вятърни електроцентрали, слънчеви ферми и ВЕЦ-ове, които ще оказват помощ на Германия да запише нов връх за производството на възобноваима сила през тази година, към момента въглищата господстват на територията на най-голямата европейска стопанска система.

Вятърните турбини за първи път през 2017 година ще произведат повече ток, в сравнение с ще бъде основан от потреблението на черни въглища. В резултат ВЕИ централите към този момент ще бъдат виновни за 1/3 от производството на немския пазар.

От друга страна обаче цената на въглищата сега е на най-високото си ниво от 2013 година насам, което от своя страна ще повиши тази на електрическата енергия за първи път за последните шест години. И повода за това е методът, по който работи пазарът, написа Bloomberg.

Коалиционните договаряния за основаване на ново държавно управление в Берлин не престават, само че до момента сътрудниците имат консенсус по един значим въпрос - този за ограничение на използването на твърди горива.

Въпреки че в разрастването на производството на зелена сила към този момент са вложени към 650 милиарда евро, страната е напът да не извърши обещанието си за фрапантно понижаване на излъчванията въглероден диоксид до 2020 година.

Докато вятърните и слънчевите централи са с приоритет при включването в мрежата, въглищните от време на време остават последни, само че това им разрешава да дефинират цената за договарянето на нужните последващи мощности, които би трябвало да отговорят на равнището на търсенето.

Средната стойност на електрическата енергия на дневна база на немския пазар се чака за първи път да нарасне през тази година след 21% скок на цената на въглищата в Европа, което не се е случвало от 2011 година.

" Докато към момента залагаме на твърдите горива и не прибегнем към затварянето на тези централи, природният газ и въглищата ще имат най-голяма тежест при определянето на цените на тока в Германия ", твърди Щефан Гурсински от Energieunion.

" Ако тази наклонност се резервира и през идната година, цените на електрическата енергия ще се усилят още ", добавя той.

А това няма да е доста мъчно, като се има поради, че кафявите въглища остават най-големият източник на електрическа енергия в Германия. Общо изкопаемите горива способстват за съвсем половината произвеждане. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР