Въпреки възможността на предстоящите избори да се гласува и с

...
Въпреки възможността на предстоящите избори да се гласува и с
Коментари Харесай

Кой печели изборите, ако бяха днес?

Въпреки опцията на идните избори да се гласоподава и с хартиена бюлетина, 88% от българите позволяват, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора спрямо тези, които гласоподаваха на парламентарния избор през октомври 2022 година

Това сочат данните на извършеното от Екзакта Рисърч Груп национално изследване в интервала от 30 януари до 4 февруари 2023 година

Според 60% от интервюираните, страната ни има потребност от нови партии, разнообразни от досегашните. Това декларират по-често дами, нискообразовани и небогати респонденти, поданици на дребните градове и на селата и като цяло хора, които имат високи упования към новите политически субекти.

Една четвърт от интервюираните позволяват, че Национална движение „Симеон Втори" могат да влязат в идващия парламент. Според 76% това не е допустимо. В положителното показване на Национална движение „Симеон Втори" на имат вяра по-често хора на възраст над 50 години и поданици на столицата. По към една пета от гласоподавателите на огромните партии позволяват опцията Национална движение „Симеон Втори" да влезе в идващ парламент и в това виждат опция за политическо партньорство.

Съвместното явяване на Политическа партия и Демократична България на идните избори се утвърждава от близо 40% от интервюираните в актуалното проучване – по-често от дами, от висшисти, от хора на възраст сред 30 и 60 година и от поданици на столицата. Сред 60% има скептични настроения, които са най-изявени измежду гласоподавателите на ГЕРБ. Остава въпросът дали обединението ще реализира резултат с „ добавена стойност ” или пък изборният й резултат ще бъде под чертата на механичния общ брой.

* Проучването на Екзакта Рисърч Груп е извършено в интервала от 30 януари до 4 февруари 2023г. като изявление „ лице в лице ” с 1050 пълнолетни българи в 70 обитаеми места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по съществени обществено демографски параметри. Изследването е осъществено със лични средства в границите на изследователската стратегия на Екзакта.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР