Въпреки въведените от САЩ ограничения върху износа на оборудване за

...
Въпреки въведените от САЩ ограничения върху износа на оборудване за
Коментари Харесай

Въпреки санкциите: Китай е увеличила вноса на холандско оборудване за производство на чипове с 256%

Въпреки въведените от Съединени американски щати ограничавания върху износа на съоръжение за произвеждане на чипове за Китай, през първите два месеца на тази година се следи доста нарастване на доставките на литографски системи от Нидерландия, оповестява изданието Tom’s Hardware.

Според източници, главният покупател на съоръжение от холандската ASML е бил най-големият китайски производител на чипове SMIC.

По данни на Китайската митническа работа, вносът на хардуер за двата месеца е повишен с 256,1 % на годишна база, макар че е понижен с 44,8 % по отношение на предходното тримесечие. Същевременно през двата месеца са доставени 32 системи. През интервала от Нидерландия за Китай е доставено литографско съоръжение на обща стойност 1,057 милиарда $.

Увеличението на вноса се дължи на обстоятелството, че през юни 2023 гoдина Нидерландия вкара спомагателни ограничавания върху износа на съоръжение за произвеждане на чипове. Те влязоха в действие на 1 януари тази година. Поради тази причина китайските компании интензивно изкупуват литографско съоръжение през втората половина на 2023 година. Само през ноември 2023 година годишният растеж на покупките възлиза на 1050 %.

Такова доста нарастване на покупките на съоръжение за обработка на силициеви пластини е разбираемо, защото през тази година в Китай се възнамерява да бъдат пуснати в употреба 18 нови заводи за полупроводници.

Възползвайки се от момента, ASML доста е нараснала продажбите си на по-скъпи артикули. Докато през май 2023 година междинната продажна цена на една литографска система, импортирана от Нидерландия е била 10 млн. $, през първите два месеца на 2024 година междинната цена на една система е 30 млн. $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР