Bank of England се очаква да повиши лихвения процент за 14-ти пореден път

...
Въпреки това, Комитетът по паричната политика на банката (MPC) се
Коментари Харесай

Въпреки това, Комитетът по паричната политика на банката (MPC) се противопостави на очакванията последния път, когато повиши лихвения процент с по-голямо от очакваното 0,5 процентни пункта през юни. Има някои, които смятат, че това може да се случи отново.

Гуверньорът Андрю Бейли каза, че увеличенията ще помогнат за намаляване на високата инфлация в Обединеното кралство до целта на банката от 2% - въпреки че някои критици не са убедени, че това е правилна стратегия.

Нарастващите лихвени проценти означават по-големи разходи по заеми - включително по-големи месечни плащания по ипотека за много собственици на жилища, което може да има косвен ефект от по-високи наеми за наемателите.

Но, на теория те също трябва да доведат до много по-добри ставки за спестителите. Бяха обаче изразени опасения, че много банки не прехвърлят изцяло такива предимства на клиентите.

„Шоковото“ увеличение на лихвения процент от Bank of England през юни дойде, след като инфлацията не спадна според прогнозите и вместо това остана на 8,7% през годината до май.

След това обаче инфлацията спадна с повече от очакваното до 7,9% през следващия месец.

Последният път, когато основният лихвен процент на банката остана при 5,25% беше преди 15 години през март 2008 г.

Съобщението на MPC ще бъде следено внимателно за въздействието му върху жилищния пазар - и по-широката икономика, на фона на опасения, че повишаващите се лихви могат да помогнат за тласкането на Обединеното кралство към рецесия .

Nationwide Building Society съобщи по-рано тази седмица, че стойностите на имотите са намалели с 3,8% през юли, най-големият спад от 14 години. Той обвини намаленото търсене на ограничената достъпност на ипотечните кредити.

Прочетете повече:
Анализ: Натискът върху наемателите е симптом на жилищната криза във Великобритания

< p>Според данни от Moneyfacts, средният двугодишен фиксиран лихвен процент по жилищна ипотека е бил 6,85% в понеделник и вторник.

За същия период средният петгодишен фиксиран лихвен процент по жилищни ипотеки е бил 6,37%, каза компанията за финансова информация.

Проучване сред икономисти установи, че те вярват, че има 64% вероятност лихвеният процент да бъде увеличен с 0,25 процентни пункта в четвъртък и 36% шанс за покачване с 0,50 процентни пункта .

Но Джоузеф Калнан от доставчика на плащания Moneycorp каза, че „всеки може да гадае“ ​​какво ще направи MPC.

Той каза: „За първи път от много време, не сме сигурни какво да очакваме на тази следваща среща Можем да видим увеличение с 50 базисни точки [базисни точки], увеличение с 25 базисни пункта или дори никаква промяна, като се има предвид, че [инфлацията] най-накрая намаля през юни след упорити 11 месеца. "

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР