Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването

...
Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването
Коментари Харесай

Имотите във Варна на първо място по поскъпване в страната

Въпреки наклонността още от края на предходната година с намаляването на броя на покупко-продажбите, цените на жилищните парцели в България не престават да се покачват, оповестяват от БНР. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните парцели във Варна са поскъпнали с над 20%. 

По-голямо е повишаването при новите жилища. По този индикатор морската столица изпреварва останалите огромни градове в страната. Най-малък е растежът на цените в Русе и Стара Загора.

Защо обаче жилищните парцели нарастват при спад на покупко-продажбите приблизително с към 10-12%?

Според ръководителя на Национално съдружие " Недвижими парцели " Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора.

От една страна са инфлационните процеси, които оказват въздействие и на имотния пазар. Друга причина е двойният спад на започнатото ново строителство във Варна през първите шест месеца на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Т.е предлагането е по-малко.

Добромир Ганев дефинира този интервал като временен за имотния пазар, който по думите се намира в застой. Очакванията на специалиста за 2024 година са оптимистични и по думите му е допустимо още веднъж да следим растеж на покупко-продажбите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР