Въпреки свързаните с пандемията проблеми във веригите на доставките световните

...
Въпреки свързаните с пандемията проблеми във веригите на доставките световните
Коментари Харесай

През 2021 г. в света е купено оръжие за 592 млрд. долара

Въпреки обвързваните с пандемията проблеми във веригите на доставките международните оръжейни продажби са траяли да нарастват през предходната година, заяви ДПА.

Стоте най-големи компании в бранша на отбранителната промишленост са продали тежко въоръжение и военни услуги на стойност от 592 милиарда $ през 2021 година, демонстрира отчет, оповестен през днешния ден от Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (СМИИМ).

Това демонстрира валутно поправено повишаване от 1,9 % спрямо предходната година. Подновеният напредък е бил по-висок от 2020 година, само че по-нисък спрямо четирите години преди пандемията от COVID-19.

С огромна преднина преди всичко в доставките на отбранително съоръжение остават корпорациите от Съединени американски щати, демонстрират данните в отчета. В изследването са обхванати 40 американски компании, 5 от които заемат първите места в класирането, които взети дружно са осъществили 51 % от оръжейните продажби на първите 100 корпорации в света.

На второ място идва Китай с внезапно повишен дял от 18 %. Доста по-назад следват Англия с 6,8 % и Франция с 4,9 %. Германия има дял от 1,6 %.

С малко нарастване от 0,4 процентни пункта Русия заема дял от 3 % преди нашествието в Украйна. Според сведенията съветските компании форсират производството поради войната в Украйна, само че те са изправени пред усложнения с обезпечаването на полупроводници, се споделя в отчета на СМИИМ. Руските компании са наранени и от свързани с войната наказания.

Как тъкмо войната в Украйна ще се отрази на данните за оръжейната търговия в света евентуално няма да стане известно преди идната година.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР