Въпреки слънчевото време въздухът в най-големия австралийски град Сидни е

...
Въпреки слънчевото време въздухът в най-големия австралийски град Сидни е
Коментари Харесай

Мирис на дим се усеща във въздуха в Австралия

Въпреки слънчевото време въздухът в най-големия австралийски град Сидни е зноен. Това съобщи пред Нова телевизия българката Дияна Копринкова - продуцент и водещ е на българската стратегия на радио SBS, която от години живее там.

" Въздухът тук е някак зноен . Въпреки, че времето е слънчево, това не може да се усети от облаците и прахта и по тази причина е много тъмно ", сподели тя.

По думите й досега има 135 пожара, които не престават да горят. От тях 70 са в рамките на Нов Южен Уелс. " Има огнища на пожарите и в щата Виктория, на остров Кенгуру, който се намира в Южна Австалия, както и в Камбера. Нивата на замърсяване на въздуха са 20 пъти над допустимите стойности ", сподели Копринкова.

От пожар са починали 24 души. Около 2 000 домове са опожарени. Около 2 600 пожарникари се борят да загасят стихията .

Превалелият дъжд е глътка пресен въздух за пожарникарите, само че в не е облекчение, добави Дияна Копринкова и разясни, че от месеци не е валял дъжд.

" Според мен самото държавно управление не реагира в точния момент . Не даде задоволително средва на пожарникарите, които са доброволци. Те не са платени, както в останалите елементи на света, те са доброволци, които се пробват да избавят по пътя си каквото могат - гори, поля, къщи ", безапелационна бе тя.

Пожарите предизвикаха гибелта на 500 000 неповторими австралийски типове и 1/3 от популацията на коалите . Най-застрашеният тип е коалата, защото те живеят по дърветата, придвижват се постепенно и слизат мъчно от клоните , описа Дияна Копринкова.

И в Мелбърн във въздуха се усеща аромат на дим, стана ясно от думите на Явор Константинов живее и работи към този момент над 9 години в Мелбърн. " Мирише на огън, видимостта е понижена. Въздухът сигурно не е това, на което сме привикнали. Очевидно има равнище на замърсяване, само че до колкото знам това не е рисково ", описа той.

" Не мисля, че може да се приказва за суматоха. Досега казусът беше необятно дискутиран, само че не се усещаше толкоз осезаемо . Сега пожарите са в пъти по-големи от преди и това прави тематиката извънредно обсъждана. Трябва да се мисли какво ще се прави в Австралия отсега нататък ", счита още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР