Въпреки сериозния натиск от страна на ГЕРБ и ДПС дебатите

...
Въпреки сериозния натиск от страна на ГЕРБ и ДПС дебатите
Коментари Харесай

Правителството пада другата сряда

Въпреки сериозния напън от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи дебатите и гласуването на вота на съмнение да се проведат стремително, въпреки всичко се чака това да се случи другата седмица. Двете обединения упорстваха за привикване на изключително съвещание в неделя за осъществяване на дебатите, като съгласно процедурата гласуването би трябвало да е на идващия ден. Но в последна сметка това не е било позволено. Сега се чака привикване на изключително съвещание на Народното събрание идващия вторник - за дебатите.

И надлежно - за гласоподаване в сряда.

Още през вчерашния ден настояването на опозицията, която на процедура към този момент може да се смята за болшинство в Народното събрание, провокира спор. ГЕРБ настоя за изключителното съвещание в неделя, освен за дебатите по вота, само че и за приемане на процедурни правила за избор на нов ръководител на Народното събрание. Както е известно, през вчерашния ден " новата коалиция " - " ИТН ", ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " в профил от поста ръководителя Никола Минчев. Така в този момент краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител, както е по устав, е зам.-председателят на Народно събрание от най-голямата парламентарна група - в тази ситуация " Продължаваме промяната " - Мирослав Иванов. От който зависи насрочването на вота.

Предложението н ГЕРБ, направено от председателката на групата Десислава Атанасова през вчерашния ден бе залата да гласоподава. Но председателстващият съвещанието в този миг - Кристиан Вигенин, отхвърли да го подложи на гласоподаване, защото съгласно правилника планът на решение би трябвало да бъде импортиран първо в деловодството.

За да падне държавното управление са нужни 121 гласа, с които " новата коалиция " разполага. Макар през днешния ден от парламентарната група на " ИТН " да се отдели шести народен представител, Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " разполагат с общо 125 гласа.

Не се знае обаче дали след вчерашното " крушение " около свалянето на Минчев от поста и последвалото шествие в поддръжка на кабинета, групата на Станислав Трифонов няма да оредее с още 5-6 народни представители, за които депутати настояват импровизирано, че обмислят овакантяване.

Що се отнася до избора на нов ръководител на Народното събрание - то е оставено за след гласуването на вота.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР