Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на

...
Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на
Коментари Харесай

Зърнопроизводители: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с неналичието на напояване, години наред страната насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, в сравнение с е контрактувано в междудържавните спогодби, тъй като страната ни не може да употребява наличната вода в реките и язовирите.

Това сподели пред БНР ръководителят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Асоциацията чака отговор от институциите във връзка неофициалните информации, че макар засушаването у нас, текат договаряния сред българските и турските управляващи за изпускане на вода от язовирите у нас за да се увеличи дебитът на реките Марица и Тунджа, от които напояват в Одринско.

С тематиките обаче не трябва да се злоупотребява, безапелационен бе Проданов в изявление за предаването " Преди всички ". Той е участник в работната група за подновяването на контракта с Гърция:

" България изпуска последните 10 години съвсем двойно повече вода, в сравнение с действително сме се заели по контракта, и не тъй като гърците желаят двойно повече вода, а просто тъй като река Арда е пълноводна, има доста вода, а ние не я използваме, не я използваме за нищо. В този случай нито Гърция, нито Турция са ни отговорни за това, че ние не използваме задоволително добре водните си запаси и нямаме инфраструктура да използваме тази вода. Дали в тази ситуация нашето Министерство на околната среда се съгласи да отпусне тази вода към Турция – ще се опитаме да разберем до края на деня ".

По думите му казусът с напояването у нас е сериозен:

" България напоява сега към 400 хиляди декара от общо над 35 млн. декара ".

Наскоро обаче се провалиха договарянията на аграрното ведомство с Брюксел и Европейска комисия не позволи да разтеглим поливните площи с европейски пари:

" Този банкет не може да започва в неговата целокупност, тъй като отрасловият зам.-министър не е съумял да убеди Европейска комисия – тя да се съгласи и да разреши на България да започва този банкет ", изясни Проданов.

Това е и една от аргументите, заради които зърнопроизводителите желаеха оставката на отрасловия зам.-министър Таня Георгиева.

" Ние просто споделяме, че тя не се оправя и няма място там ", безапелационен бе ръководителят на Асоциацията на зърнопроизводителите.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР