Въпреки решението на парламента, че от април до края на

...
Въпреки решението на парламента, че от април до края на
Коментари Харесай

За извънредното положение депутатите все пак ще получат пари

Въпреки решението на Народното събрание, че от април до края на изключителното състояние депутатите се отхвърлят от заплати, те ще получат част от възнагражденията си. Става въпрос за част от така наречен безотчетни пари, които са 2/3 от заплатата, или над 2800 лева на месец, оповестява " Свободна Европа ".

Причината е, че в решението за отвод от заплати, до което се стигнал след скандал, безотчетните пари не се загатват, т.е. те се изплащат. По принцип парите се превеждат на парламентарната група и се разпределят по вътрешни правила, само че народни представители от разнообразни партии признаха пред " Дневник ", че част от тези пари отиват и за депутатите.

От парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха публично пред " Свободна Европа ", че спомагателните пари за април, когато Народното събрание е заседавал общо единствено 4 пъти, са разпределени, само че не става въпрос за заплати на депутатите, а за средства, които те би трябвало да употребяват за специалисти и работа в регионите си.

Народни представители от ГЕРБ разясниха през днешния ден импровизирано пред " Дневник ", че не е коментирана смяна в решението, т.е. безотчетните пари ще се получават.

С решението си от 6 април за изключителното състояние депутатите оставиха без заплати и министър-председателя, министри, шефове на организации, зам.-министри и политическите им кабинети. Според адвокати, представени от " Свободна Европа ", такова решение не може да съществува, поради което се е наложило те да пописват заявления, че са осведомени с решението на Народното събрание, поради което остават без заплати.

Целта на решението на Народното събрание бе парите да се подаряват за битката с разпространяването на ковид у нас.

*Снимка: Юлия Лазарова
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР