Въпреки рекордната печалба от 2.1 млрд. лв. за изминалата година

...
Въпреки рекордната печалба от 2.1 млрд. лв. за изминалата година
Коментари Харесай

Въпреки рекордните печалби банките пак вдигат таксите

Въпреки рекордната облага от 2.1 милиарда лева за миналата година и дейното кредитиране, банковата система у нас продължава да подвига таксите на услугите, които предлага за жители и компании.

Нова вълна от корекции в цените за физически лица подхващат от февруари, март и април няколко банки в страната. 

От 20 февруари Банка ДСК вдига цената на част от най-ползваните от жителите банкови услуги. Вдига се таксата за разкриване на сметка на гише - това вече ще коства 6 лв., а не 4 лева. Месечната такса за поддържка на сметка с дебитна карта към нея се подвига до 2,74 лв. при 2,60 лева в този момент, а без дебитна карта услугата нараства с 50 ст до 4,89 лв.. Обслужването на неопределен депозит става 3,91 лв. на месец от 3,50 лв. в този момент. Вдига се и таксата за поддръжка на студентска карта от 2,60 лева на 2,74 лв..

Поскъпва още тегленето на пари от каса - банката ще прибира не 0.6% от изтеглената сума, а 0.7%, само че не по-малко от 7 лв.. Ако сметката е в евро, таксата става 0,8% от теглената сума, само че не по-малко от 5 евро.  Повече пари ще ни взимат и за внасяне на пари - в този момент таксата е 0,2% от сумата, която внасяме в левове, само че се подвига на  0,25%. От 0,3% на 0.35% се повишава и таксата за внасяне на суми в евро.

Доскоро безвъзмездни услуги към този момент ще бъдат таксувани от Банка ДСК - да вземем за пример 10 лв. ще коства закриване на разплащателна или спестовна сметка до 6 месеца от датата на разкриване.

От 6 март Пощенска банка въвежда такса за внасяне на пари през банкомат. Досега тази услуга беше безвъзмездна, само че към този момент ще се таксува с 0.30 лева, само че отново остава много по-ниска от таксата за внасяне на пари в брой на гише.

Нови такси чакат и клиентите на Централна кооперативна банка от 27 март. Откриването на разплащателна сметка с дебитна карта към този момент ще струва 5 лв., а не 4 лева За изтегляне на пари в брой от разплащателни и спестовни сметки ЦКБ ще прибира 0.6% от суми над 2000 лв., а не 0,5% както в този момент. Вдига се и таксата за вътрешнобанкови и междубанкови преводи по сметки - от  3 на 3,50 лв.. 

От април промени ще има и за клиентите на Първа капиталова банка. Теглене от пари от банкомат на ПИБ за клиенти на банката към този момент ще бъде таксувано с 0,15% от сумата, само че не по-малко от 30 стотинки. Досега таксата беше 0,1% от сумата. Променя се и таксата за преводи, свързани със залагания, като става 1,5% от сумата. ПИБ към този момент ще начислява и такса при внасяне на пари от банкомат - услуга, която сега е безвъзмездна. От банкомат на ПИБ с дебитна карта на банката таксата към този момент ще е 30 стотинки. Без такса остава внасянето на пари с кредитна карта. 

От началото на февруари и Българо-американска кредитна банка оскъпи някои от своите услуги. Теглене на пари с дебитна карта от банкомат на банката към този момент струва 30 стотинки, а не 25 ст.. От непознат банкомат таксата към този момент е 1,20 лева при 0,99 лева преди този момент. Повишена е таксата при изтегляне на суми в лв. или евро от гише.

ОББ оповестиха тези дни, че следва смяна на цената за клиентите на КВС Груп  (бивша Райфайзенбанк), по отношение на идното обединяване на двете банка. На уеб страницата на ОББ обаче не са оповестени какви тъкмо са измененията, а само линк към цената на ОББ. Вероятно клиентите на КВС Груп напълно ще преминат към цената на ОББ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР