Въпреки променливото пролетно време, около 100-на родолюбиви българи от различни

...
Въпреки променливото пролетно време, около 100-на родолюбиви българи от различни
Коментари Харесай

Родолюбиви българи почетоха паметта на най-младия Ботев четник Александър Чендов в Ржана планина

Въпреки изменчивото пролетно време, към 100-на родолюбиви българи от разнообразни обитаеми места, най-вече от региона на Искърското дефиле, се събраха в навечерието на Вси светии (Петрови заговезни) в местността " Люцка поляна " в Ржана планина, с цел да почетат паметта на най-младия Ботев въстаник Александър х. Димитров Чендов (1860-1876), погинал за свободата на отечеството през бунтовната пролет на 1876-та едвам на 16-годишна възраст. Организатори на възпоменанието бяха Кметство Игнатица и Кметство Осеновлаг.
 
По мотив 147-ата годишнина от гибелта на " Комитчето ", както е останал в националната памет роденият в сливенското село Аладаглий (дн. с. Гергевец) поборник, участниците в поклонението възпламениха по свещичка и сервираха цветя пред паметната плоча на героя недалече от лобното му място в м. " Зелени камък ", върху която, с изключение на неговото име, са изписани имената на родителите му Димитър и Елисавета Чендови-Аладаглиеви и на шестимата му братя и сестри Петър, Стефан, Тодорица, Спас, Захария и Господин.
 
 Отец Натанаил благослови овчия курбан Отец Натанаил благослови овчия курбан Източник: о
Водосвет за здраве на присъстващите и на техните близки и заупокойна молитва за Александър Чендов и за всички починали на бойното поле отслужи йеромонах Натанаил от Осеновлашкия манастир " Рождество Богородично " ( " Седемте престола " ).
 
Възпоменателната демонстрация, която се организира за четиринадесета поредна година, почетоха кметовете на Игнатица и на Осеновлаг Иво Костов и Бонка Младенова, техните сътрудници от Оселна и Типченица Росен Николов и Георги Димитров, заместник-кметът на Община Ботевград инж. Цветелин Цветков, почетният жител на община Мездра Борис Кръстев и други
 
Сред най-възрастните поклонници бяха 90-годишната Рада Стоянова от Осеновлаг, 83-годишната й съселянка Иванка Войнова, по чиято самодейност от 2010 година насам се провежда поклонението в м. " Люцка поляна " и доайенът на туристическото придвижване в община Мездра Борислав Леонкев-Бочи (79 г.).
 
По-сетне отец Натанаил благослови овчия курбан, подготвен от майсторите-готвачи Стефка Тодорова, Любомир Тодоров и Радка Петрова от Игнатица, след което всички седнаха на общи трапези.
 
 Овчи курбан Овчи курбан Източник: Община Мездра
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР