Въпреки призивите на властите да няма паника заради коронавируса и

...
Въпреки призивите на властите да няма паника заради коронавируса и
Коментари Харесай

След изчезването им от аптеките, маските стигнаха космически цени в интернет

Въпреки апелите на управляващите да няма суматоха поради ковид и макар че към този момент в страната няма случай на инфектиран, от дни в аптеките съвсем не се откриват санитарни маски и дезинфектанти, а в складовете те са изчерпани. В интернет се завъртя спекулативна търговия, а фармацевти алармираха, че поради дефицита в международен мащаб, цените нарастват и на едро.

" Дезинфектантите са втората най-търсена стока след маските ", разяснява аптекар пред " Дневник ", малко преди клиент да купи последната налична разфасовка. По наблюдения на негови сътрудници в тази ситуация не става дума за далавера, а в действителност от дни хората всеобщо изкупуват тези артикули. Същевременно обаче в уеб страниците за безвъзмездни разгласи като OLX се завъртя търговия с маски, на цени в пъти по-високи от нормалните.

Докато в аптеките, преди да стартира огромното презапасяване, кутия с 50 маски се продаваше общоприетоо за към 10 лева, в този момент в OLX офертите варират сред 60 и 100 лева Търсенето около недостига в аптеките е огромно, описват самите търговци пред " Дневник ". Опитите за договаряне на по-ниска цена са несполучливи, тъй като искащи да купуват не липсват. Един от търгуващите в OLX споделя, че подава приблизително по 10 кутии на човек. Търговецът е от Пловдив и споделя, че от през вчерашния ден маски по аптеките там няма.

И цените на едро порастват

" Поради нарасналото ползване на маски, огромна част от производителите не могат да отговорят на търсенето на пазара, както това се случва и в други страни ", разясниха пред " Дневник " от Българския фармацевтичен съюз (БФС). От там показаха, че е обикновено, в случай че даден артикул се търгува на чисто пазарен принцип, в обстановка на мощно търсене да има повишаване

" Получихме сигнали от аптеките, че цени, на които те получават маските, са се повишили фрапантно в последните дни и надлежно и те са принудени да трансформират цената за пациентите. Аптеките са последното звено в разпространяването на препарати и медицински произведения. Те минимум повлияват крайната цена на продуктите. А фармацевтите са единствените, които влизат в директен контакт с пациентите и несъмнено търпеливо одобряват тяхното неодобрение ", споделиха от Българския фармацефтичен съюз. От там увериха, че макар че не са производител и макар повишаващите се цени на едро, поставят старания зареждането да се възстановява.

" В централата на БФС постъпват и доста сигнали, че количества от мощно дефицитни артикули се резервират единствено за избрани аптеки, а други получават пряк отвод. Тази неравнопоставеност мощно изкривява пазара, насочва пациентите към съответни аптеки и дава опция за спекулации ", споделят от БФС.

Засега няма дефицит на противогрипни препарати

На въпрос, обвързван с информации, че от аптеките се изкупуват и противогрипни артикули и тук-там липсват такива за деца, от съюза показаха, че нямат сигнали за дефицит.

От там показват, че аптеките постоянно са първата точка на контакт със здравната система и за хора със здравословни проблеми, и за жители, които просто се нуждаят от информация. Препоръчват, в случай че издирван сега артикул липсва, хората да се съветват с аптекаря за друг метод за предварителна защита на вирусните болести.Властите твърдят, че за лечебните заведения, Спешна помощ и екипите по летищата и границите са обезпечени осигурени нужните защитни екипировки. Редакцията изпрати питане до едни от най-големите лечебни заведения в София за съществуването на защитни средства, само че досега отговори не са получени.

От фармацевтичния съюз прецизират, че болничните заведения имат прочут ресурс от консумативи, а личният състав им е наясно с действителната потребност от потреблението на маски, без непотребна нервност. Междувременно през вчерашния ден държавният здравен контрольор Ангел Кунчев разяснява въпроса дали общопрактикуващите лекари имат нужните защитни средства. По думите му те са независими юридически лица и по тази причина сами би трябвало да си ги набират.

Здравните управляващи припомнят, че санитарните маски следва да се употребяват от заболели хора, с цел да не популяризират болест, а потреблението им от хора без признаци е безсмислено.

" Коронавирусът е нов, идва от източник, който е нехарактерен за хората. Този вид вируси въобще не обичат рискови температури - нито доста студено, нито доста топло ", уточни ръководителят на лабораторията по пробна имунология към Българска академия на науките доцент доктор Андрей Чорбанов пред " България Он Ер ". Той също акцентира, че въпреки коронавирусът да няма по какъв начин да бъде спрян, не трябва да се всява суматоха.
Най-честите въпроси и отговори за ковид вижте тук.
Съвети за пътуващите по време на ковид вижте тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (186)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР