Въпреки последното увеличение на минималната заплата у нас с 20%,

...
Въпреки последното увеличение на минималната заплата у нас с 20%,
Коментари Харесай

Kaкво може да си купим с минималната заплата

Въпреки последното нарастване на минималната заплата у нас с 20%, България остава в дъното на класирането по приходи на страните от Европейския съюз. Често вършим съпоставения с минималното възнаграждение на Запад и се питаме за какво и у нас приходите не са такива. Също толкоз постоянно обаче стопираме сравненията си дотук, с цел да добием ясна визия какъв брой „ тежи ” една заплата у нас и в чужбина.

Минималната заплата и в България, и в останалите европейски страни върви с налози. И като съпоставяме заплати, в действителност би било да ги съпоставяме чисти – съгласно това, което влиза в джоба ни след удръжките, които страните прибират. Ако България е в дъното на класацията за приходите, то на една от челните позиции е Белгия.

В Белгия минималната заплата е 1994 евро при 477 евро у нас. От тези съвсем 2 000 евро обаче би трябвало да извадим налозите и осигуровките. А те, съгласно информация на " Евростат ", са 63%. Така чистият приход на белгийците се стопява до 737 евро. У нас удръжките са 22 на 100. Българският служащ на минимална заплата се прибира вкъщи с 370 евро месечно.

Кристиян е белгийски пенсионер. Занимавал се е с реклама и в този момент получава пенсия, колкото минималната заплата. Казва, че 2 000 евро не стигат, с цел да живее обикновено, само че до момента в който е работил, е заделял и в този момент си оказва помощ със спестяванията. Намира логиката във високите налози.

„ Може би сме решили, че би трябвало да влагаме повече в опазване на здравето, обучение - нещата, за които страната носи отговорност. И тя би трябвало да откри пари за това посредством налози. Здравеопазването ни е на доста положително равнище. Може би образованието не е толкоз добре, само че нямаш избор. Плащаш и се опитваш да си благополучен ”, показва Кристиян, гражданин на Брюксел.

В София българският служащ Стефан е безапелационен - цените на Запад са като у нас, а заплатите - доста по-високи.

„ Често пътувам из Европа. И ми се коства, че особено в Германия е по-евтино, само че може би единствено на пръв взор. Имам сътрудници там, които заплащат 50% налози, само че въпреки всичко цените са по-ниски. Съмнявам се, че в случай че ни удържат повече налози, опазването на здравето и образованието ще се подобрят. Съмнявам се, че по метода, по който се разпределят парите, всичко отива, където би трябвало да бъде ”, разяснява Стефан.

В Белгия на минимална заплата са под 10% от работещите. У нас този % доближава 40. Вероятно и в Белгия, и в България обаче има и такива, които единствено се водят работещи на минимална заплата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР