Въпреки пандемията от COVID-19, НАСА и компанията "Спейс Екс" продължават

...
Въпреки пандемията от COVID-19, НАСА и компанията "Спейс Екс" продължават
Коментари Харесай

Спейс Екс ще изстреля пилотиран полет до МКС с двама астронавти

Въпреки пандемията от COVID-19, НАСА и компанията "Спейс Екс " не престават подготовката на историческата задача, с която на 27 май за пръв път от 2011 година насам, двама астронавти ще започват по посока Международната галактическа станция /МКС/ от американска земя, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

На упоменатата дата в 23: 42 часа българско време от галактическия център "Кенеди " във Флорида ракета-носител "Фалкон- 9 ", конструирана от компанията на Илон Мъск, ще изведе в орбита капсулата пилотиран "Дракон ". На борда ще се намират американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли.

Те от години се подготвяха за тази задача с геополитически заряд. Ако галактическият транспортен съд оправдае упованията, на Съединени американски щати няма да им се постанова да закупуват места на борда на съветските галактически кораби "Союз ". Те единствени осъществяваха връзката с МКС, откакто НАСА прекрати програмата си с галактическите совалки преди 9 години.

Към това би трябвало да прибавим и конструирането на нов пестелив модул. НАСА влага милиарди в създаването на кораба, и на още един от "Боинг ".

Пилотиранит транспортен съд "Дракон " ще поеме щафетата на единствените четири американски плана, доставили в миналото астронавти до МКС - "Меркюри ", "Джемини ", "Аполо " и совалките.

Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн прикани американците да не се стичат на площадката за изстрелване на 27 май поради пандемията. Астронавтите ще бъдат сложени под карантина в Хюстън, щата Тексас, след което ще се насочат във Флорида със аероплан на НАСА.

Боб Бенкен и Дъг Хърли се приготвят от години за тази задача, кръстена "Демо-2 ". Те ще обитават на борда на МКС сред 1 и 4 месеца най-много. Това е огромен триумф за компанията "Спейс Екс " на Илън Мъск. Тя съумя да достави 19 пъти МКС с хранителни запаси и съоръжение чрез товарната версия на кораба "Дракон " от 2012 година насам. За задачата компанията употребява своята ракета-носител за многократна приложимост "Фалкон-9 ".

Скачването на пилотирания "Дракон " с МКС е планувано за 28 май.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР