Въпреки отпадането на предложените промени, национален протест на хората с

...
Въпреки отпадането на предложените промени, национален протест на хората с
Коментари Харесай

Хората с увреждания не се отказват от протеста

Въпреки отпадането на препоръчаните промени, народен митинг на хората с увреждания у нас ще има . Това съобщи за news.bg ръководителят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев .

По думите му отдръпването на противоречивите промени надалеч не подсигурява, че всичко няма да си остане постарому .

Долапчиев изясни и че днешното решение на Министерството на здравеопазването по никакъв метод не визира концепцията за оценката на работоспособността у нас.
Припомняме, по-рано през днешния ден ръководителят на Съюза на слепите в България дефинира сегашната идея за оценката на работоспособността с думите " такова нещо по света няма ".

18 национално представителни организации оповестиха митинг за на следващия ден , 11 април от 11 часа. Часове по-късно на ексклузивен брифинг в Министерство на здравеопазването, бе оповестено, че по напътствие на премиера Борисов препоръчаните за публично разискване промени ще бъдат оттеглени и ще стартира разговор с протестиращите.

Сред настояванията на митинга е прецизното разписване на бъдещата нормативна уредба за здравната експертиза. Хората с увреждания упорстват и за изясненост какви права ще употребяват от решението на ТЕЛК за типа и степента на увреждането и какви права ще следват от оценката за тяхната продуктивност. Въвеждането на оценка на работоспособността няма да докара до откриване на работни места за хора с увреждания, а само до загуба на правото на инвалидна пенсия, като съгласно организациите с измененията се цели само икономии в Национален осигурителен институт.
Реализираните икономии от сходен ход биха били извънредно дикриминиращи в непосредствен проект и непродуктивни за цялото общество в средносрочен и дълготраен аспект.

Хората с увреждания упорстват при създаване на плануваните промени да се употребява сложен метод , който да даде явен отговор на бъдещата политика в региона на правото на приемане на интеграционна добавка и на нейния размер. Те оферират това да е обвързано с минималната работна заплата или с линията на бедността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР