Въпреки опитите страната да бъде тласната към избори или пък

...
Въпреки опитите страната да бъде тласната към избори или пък
Коментари Харесай

Христо Иванов: Ще участваме в разговори за правителство на истинските реформи

Въпреки опитите страната да бъде тласната към избори или пък да се сформира кабинет на реванша въз основата на “хартиената коалиция ”, пред България се отваря и късмет за отговорно държавно управление на промените.

“Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” оповестиха в Народното събрание подготвеност за основаване на държавно управление на малцинството с втория мандат. Те не са търсили поддръжка за него от съответни политически сили, само че оповестиха няколко предварителни условия за законодателна поддръжка в Народното събрание до Коледа.

Лидерът на парламентарната група на “Демократична България ” Христо Иванов съобщи, че държавно управление на малцинството е неприятна алтернатива, само че още по-лоши разновидности са кабинет на хартиената коалиция, който да върне часовника обратно или следващи предварителни избори. 

“Възможен е положителен сюжет. Пред България стоят няколко огромни национални цели – влизането в Еврозоната и Шенген, стартирането на Плана за възобновяване и резистентност и използването му по този начин, че да бъде трансформирана страната, а не просто да бъдат изхарчени едни пари, осъществяването на правосъдна промяна, превъзмогването на огромните обществени разделения в границите на 3-процентовите бюджетни ограничавания и освобождението на бизнеса от напън като съществена причина за стопански напредък и конкурентоспособност на страната, сподели Иванов. Според него с изключение на превъзмогването на настоящите рецесии, се отварят и големи благоприятни условия пред България, които, в случай че до 12 месеца не осъществяваме, не знаем по кое време ще се отвори идващият политически прозорец за цялостната ни евроинтеграция. 

Христо Иванов съобщи, че Демократична България приема с наслада поканата на Политическа партия за диалози за сформиране на държавно управление на същинските промени и придвижване напред, макар че това ще е доста мъчно. Той акцентира, че в започващите диалози за втория мандат   Демократична България ще отстоява трите си целта за поддръжка на държавно управление: конституционна промяна за основния прокурор и Висш съдебен съвет, ясно отношение към всички опасности, които следват от войната в Украйна, дружно с гаранции за решителната рационализация на българската войска, и виновна фискална и данъчна политика, която подкрепя тези пластове, които не могат сами да се оправят с рецесията, само че в границите на бюджетния недостиг. “Трябва да се откри формула на вярата, че може да има не просто някакво ръководство, а ръководство, което да придвижи страната напред. Съзнаваме, че то може да се окаже невероятно ”, сподели съпредседателят на Демократична България. 

Лидерите на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков и Асен Василев оповестиха, че Народното събрание би трябвало да откри болшинство за поддръжка по няколко ограничения като гаранции за кабинет на малцинството с втория мандат: 
Отхвърляне на измененията в Изборния кодекс Внасяне на предложение за изменение на конституция против неограничената  власт на основния прокурорПромени в Наказателно-процесуалния кодекс полицията да има повече проверяващи пълномощия, включително против корупцията3% недостиг в Бюджет 2023Процедура по желание на спецслужбите и основния секретар на Министерство на вътрешните работи, с цел да може Министерски съвет да ги назначава без намесата на президентаИзбор от Народното събрание на КПКОНПИ с проверяващи функцииПриемане на законите за ПВУ и проектите в земеделиетоПриемане на законопроектите за влизане в Шенген и в Еврозоната
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР