Въпреки опасенията на Индия и САЩ китайският специализиран кораб „Юан

...
Въпреки опасенията на Индия и САЩ китайският специализиран кораб „Юан
Коментари Харесай

Този китайски кораб в Шри Ланка заплашва мира в Азия

Въпреки опасенията на Индия и Съединени американски щати китайският профилиран транспортен съд „ Юан Уанг 5” влезе през днешния ден в южното пристанище Хамбантота в Шри Ланка, което е се ръководи от китайски концесионер.

Той получи позволение да дебаркира в дълбоководния порт при изискване, че няма да прави никакви проучвания.

Първоначално плавателният съд трябваше да дойде предходната седмица, само че Шри Ланка помоли Пекин да отсрочи акостирането след възраженията на Индия, която споделя опасенията на Запада по отношение на активността на Китай в района.

В събота, след интензивни договаряния, управляващите в Коломбо оповестиха, че е обещано позволение корабът да дебаркира в Хамбантота и да остане там шест дни.



Официално „ Юан Уанг 5” е проучвателен и изследователски транспортен съд, само че съгласно индийските медии той е шпионски съд с двойна приложимост.

Ню Делхи се отнася с съмнение към засилващото се наличие на Китай в Индийския океан и Шри Ланка.

Ден преди идването на плавателния съд Индия подари на Шри Ланка аероплан за наблюдаване „ Дорние 228” в опит да ускори опциите на острова за морско наблюдаване.

Китайският транспортен съд беше позволен в пристанището при изискване, че ще държи включена своята система за автоматизирана идентификация.

Според индийски отчети „ Юан Уанг 5” може да бъде употребен за галактическо и сателитно следене и има характерни приложения при изстрелването на междуконтинентални балистични ракети.



Индийското държавно управление изрази угриженост, че корабът би могъл да шпионира Индия. Съединените щати също показаха угриженост по отношение на кораба.

Шри Ланка обаче няма огромен избор. В интервала 2005-2015 година тя взе огромни заеми от Китай, а през 2017 година даде на Пекин чартърен пристанището Хамбантота, което се намира на един от главните морски пътища в света, откакто изостана с заплащанията по дълга.

Китай остава най-големият държавен заемодател на Шри Ланка, притежаващ над 10% от външния дълг на острова.

Подкрепата на Пекин е от значително значение, с цел да може Шри Ланка, която сега страда от тежка икономическа рецесия, да преструктурира външните си заеми, с цел да получи избавителна помощ от Международния валутен фонд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР