Въпреки огромния граждански натиск, ситуацията на пътя не се променя.

...
Въпреки огромния граждански натиск, ситуацията на пътя не се променя.
Коментари Харесай

Кои са опасните участъци по АМ "Струма"

Въпреки големия цивилен напън, обстановката на пътя не се трансформира. Поддръжката на пътя има прекалено много ползи, става дума за милиарди всяка година, евентуално и за това няма никакво обмисляне на ремонтите, мощни лобита в бранша заглушават гражданския глас. Никакъв надзор.

Затова не е чудно, че пътищата ни са в това окаяно положение, всички проблеми към съдбовния завой на Струма, разяждат съвсем всички пътища. Всеки водач може да изброи местата, при които е минал на косъм. Но изгорелият рейс отпуши толкоз доста гласове за смяна, че е време най-сетне това да пречупи институциите.

Заедно с специалисти екип на Българска национална телевизия потегля по следите на изгорелия рейс. За задачите на опита през нощта екипът минава през същия сектор с сходен рейс.

" Този сектор е подновяван напълно скоро, тук въобще не можем да забележим кое е началото, кое е края на пътя. А в този момент си представете в случай че вали и чистачките работят, какъв брой елементарно човек може да се обърка. Ето мантинела вид рибена опашка - това нещо влиза безусловно като нож ", показва Диана Русинова - Европейски център за транспортни политики.

" Ясно се вижда по какъв начин знакът 70 км/ч е изгубил своята светло-отразителност и доста мъчно може да забележим какво ни демонстрират. Знаците тук са излезли отвън експлоатационна валидност. Т.е. когато ги осветяваме с фарове от несъмнено разстояние с избрана скорост ние ги виждаме едвам, когато стигнем покрай тях. Оттук-нататък до мястото на случая маркировката е единствено в този тип. Около 20 километра този лидер е карал при тези условия, където въобще не се вижда пътната маркировка. Това за жалост уморява водачите и те по-късно позволяват неточност ", добавя Русинова.

" Първата отбивка, в която се е блъснал рейсът, завой, стартира с доста сходно уширения с три ленти. Ние имаме съмнение с нашите сътрудници, че е допустимо лидерът да се объркал и да е почнал да отива към края на платното за придвижване, тъй като просто не е могъл да се ориентира къде е платното, защото там маркировка няма, а внезапно излизайки от завоя, той се е блъснал и във въпросната мантинела вид рибена опашка ", споделя още Русинова.

От " Сдружение за автотехническа сигурност " настояват, че спирачен път има.

" Действията на лидера демонстрират, че той до последно се е борил да избави ситуацията и откакто е блъснал мантинелата вдясно, откакто е спукал гума, разцепил е резервоарът. Водачът до последно е спирал. Считам че изискванията са били доста сложни, много тежки. В тъмната част на деня, когато най-вероятно единствено рейсът е осветявал пътното платно, лидерът най-вероятно не е виждал къде се намира. За да може да се приготви един завой от един водач, той би трябвало да знае къде ", изяснява Румен Дунев, Сдружение за автотехническа сигурност.

Завоят на 31-вия километър на " Струма " е един от многото сериозни точки на автомагистралата. Това могат да кажат множеството водачи. В бранша за пътна сигурност също по този начин има мощни цивилен организации, които непрестанно нападат институциите със сигнали за рискове. И все пак, завоят на 31-ви километър изненадва с централизация от опасности.

Освен изтъркана маркировка, неналичието на стетлоотразители по мантинелите, рискова отбивка след завой, паднали табели за нея, се оказва, че този сектор изобщо не е планиран като част от автомагистрала, даже и като част от скоростен път. А единствено като като елементарен извънградски, с позволена скорост от 90 км, с огромна денивелация и по-остри завои. И първият риск е този - оптимално позволената скорост от 120 километра. Вторият е - неналичието на обикновена поддръжка.

" Знам единствено, че на 21 април тази година, господин Беличев е сключил контракт за възобновяване на маркировката. Фирмата до тук е изпълнила половината от уговорките си, поставила е единствено в средата разграничителна лента. Сега занапред ще ревизираме това ", заяви районният министър Виолета Комитова.

Това е процедура в България от години, да подновим маркировката по средата, а в действителност от двата края на пътя да не я възобновяваме, показва Диана Русинова.

Средната маркировка в действителност е нова, само че тя добавя поредицата от опасности. Тя е от пенлив вид и е предопределена да предизвестява. В средата може да провокира проблем с несъответстваща реакция наляво или надясно на разсеял се водач. Затова е и неразрешена. Освен това по средата елементарно се изтърква, напряко се разпилява.

Когато е строен пътят, рисковите мантинели вид рибена опашка са били в норма - изясняват от строителното ведомство. Но подмяната им е част от поддръжката. Подобна замяна до момента никой не е възнамерявал. Липсата на регулярни инспекции и обмисляне на ремонтите, в действителност е общодържавна липса.

" Никога не е имало обмисляне на ремонтите. Ние получаваме доста сигнали от пътищата от цяла България, разкопани без мантинели, с дупки, без маркировка. Това е всеобщо недоволство на нашите жители, само че за жалост заварихме контракти, които е несъмнено кои пътища ще се ремонтират от хора преди нас. Заварихме нула бюджет в " АПИ ", не можехме да разпореждаме нови действия и е доста мъчно да сложим една мантинела на пътя Перник-София - ставаше дума за един милион, а пък поддръжката на пътищата изисква един милиард и половина ", добави Комитова.

За последните 6 месеца в европейския център са постъпили към 20 сигнала. Изпратили сме към 40-50 писма, споделя Диана Русинова.

Нито един от сигналите на европейския център няма отговор. А всеки един от тях е оценен в детайли, експертно и са посочени решенията. Един от последните сигнали е за края на северната скоростна дъга и отбивката за село Мрамор. Критично място, с огромна централизация на произшествия.

Колкото е по-висока скростта по пътя, толкоз по-големи би трябвало да са табелите и тяхната светлоотразителност. За да се виждат отдалеко. И тук и на " Струма " и на доста други места, те се виждат късно, когато времето за реакция е извънредно скъсено.

" Нещо сходно на това, което се е случило и на " Струма ". Шофьорът доста късно е осъзнал какво се случва и е позволил неточност. Тук водачите позволяват неточност не тъй като са желали, повярвайте ми, никой не желае да се ускори и да се удари в купчината. А хората позволяват неточност, тъй като организацията на придвижването ги обърква ", изяснява Диана Русинова.

Пътят тук е разчистен неотдавна. Но още има следи от купчините изпотрошени брони, фарове, калници и кори. Сателитните фотоси потвърждават непрекъснатите деформации на мантинелите. Въпреки високо експертните и аргументирани сигнали, и непрекъснатият цивилен напън в разнообразни работни групи, резултати съвсем няма.

" Превес в тези групи имат лобистите, в тези групи има вкарани извънредно доста лобистки организации. Има ползи в маркировката, тъй като там има повече пари и в ограничаващите системи. Там са ползите ", добавя Русинова.

Освен невероятното стичане на условия, задоволителни да провокират жестокия случай на " Струма ", специалистите от неправителствения бранш, считат че има и още. Резервоарите с нафта на рейса мъчно биха се възпламенили. И макар, че проверяващите изрично отхвърлиха версията за елементарно запалими туби с бензин или пиротехнически средства в товара на рейса, подозрението и опцията остават.

" Дизеловото гориво, то се възпламенява при една по-висока степен на втвърдяване или при по-голяма експанзия при подаване на огън. Не се възпламенява дизелът по този начин елементарно. Според нас е имало някакво наличие на бензиново гориво или на други пиротехнически средства ", съобщи Красимир Георгиев от Асоциация за подготовка на автомобилистите в България.

И доста други въпроси, остават без отговор - имало ли е задоволително чукчета за чупене на прозорци, с цел да съумеят повече хора да се спасят от горящия рейс, по какъв начин той е минал през три страни без лиценз, би трябвало ли да се пътува на екскурзии през нощта изключително, когато има деца, задоволителни ли са три часа сън на водачите в отреденото за това пространство, какво друго са икономисали уредниците, с цел да реализиран евтината екскурзия.

Твърде огромно скупчване опасности, безнаказаност и съучастничество в гибелта на 45 души в нощта на 22-23 ноември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР