Въпреки обявения край на пандемията в София все още се

...
Въпреки обявения край на пандемията в София все още се
Коментари Харесай

Колко процента от офис площите в София остават празни

Въпреки оповестения завършек на пандемията в София към момента се следи намаляваща интензивност в наемането на офис площи. През първото тримесечие на 2023 година на пазара на наеми доминират покупко-продажбите за подновявания на изтичащи контракти и премествания, излиза наяве от данните на консултантската компания.

Наетите площи са за близо 42 000 кв. метра, а делът на празните офиси в столицата е към 16% , колкото бе регистрирано и през предходната година.  В развой на създаване са малко под 200 000 кв. м офис площи в София, само че поради към момента слабото търсене след ковид-пандемията периодите за въвеждане в употреба на доста планове се удължават, показват специалистите.

Новият шлагер

С 16% дял на празните офиси София се подрежда надалеч зад други европейски столици. В Европа незаетите офис площи са 8,1%, а усвоените пространства значително са се върнали към равнищата си отпреди пандемията - 65% приблизително за Европа, излиза наяве от последния отчет на Colliers от юни тази година.
 Работата от у дома към момента води до по-малко вложения в офис здания у нас, като се изключи София
Търсенето на офиси в София пораства: каква е обстановката в останалите градове

Това демонстрира отчет на Colliers

В Лондон процентът на незаетите площи 3 6,8%, в Амстердам и Брюксел се отбелязва спад от 6,5% на 6,1%, и от 8,3% на 7,7%. Други мощно представящи се местоположения са Париж с празни офиси от 8% и Берлин - 3,7%.

Компаниите избират все по-масово нови гъвкави модели на работа. Силно се развива хибридният модел, който към този момент трайно се постанова в ИТ и аутсорсинг секторите Това е модел, при който чиновниците прекарват единствено част от работното си време в офиса. Така фирмите даже да се разрастват, не се постанова да уголемяват работното пространство с нови работни места.
 Снимка 623332
Източник:

Друга мода са така наречен " гъвкави офиси " - работа в споделени пространства, желани до неотдавна главно от хора със свободни специалности и дребни екипи от експерти.

Гъвкавите офис решения в споделени пространства към този момент са в полезрението и на доста компании. Това им разрешава по-голяма независимост на деяние според от развиването на бизнеса им, икономисва им редица проблеми, свързани с оборудването и поддръжката на работни места. В същото време разполагат с всички улеснения, които предлага и общоприетият офис, акцентират специалистите от Cushman & Wakefield Forton.

Цените в София:
Първокласни местоположения в централната част на столицата - междинна цена 16 евро за кв. м. Локации по огромните столични булеварди - междинна цена от 15 евро/кв. м.
В съпоставяне с 2022 година има леко повишаване, главно поради индексацията на договорите с инфлацията. Наемите на офисите клас В също означават леко покачване, достигайки 9-10 евро за кв. метър.

Ето и някои заключения:
Почти половината от настоящето търсене за гъвкаво пространство идва от огромно корпоративни и ИТ компании. Повечето оператори виждат като компликация увеличените разноски и неспособността им да предложат повече работно пространство. Разходите за ESG не се смятат като предизвикателство сега.
Интересът към сегмента на офисния пазар и по-точно гъвкави офиси в София се усилват, евентуално поради завръщането към офиса след пандемията. Няколко новообявени планове на пазара с обща повърхност от над 9800 кв.м. се чакат да бъдат на пазара през идната година. По-голямата част от тях се намират в Широк център, демонстрират данни от отчет на.
 На пазара на офиси в София се готвят нови планове с обща повърхност от над 9800 кв. м за 2024 година
На пазара на офиси в София се готвят нови планове с обща повърхност от над 9800 кв. м за 2024 година

Основният фактор, който дефинира избора на наемателите им за коуъркинг локация, е съществуването на общественост от хора със сходни на техните възгледи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР