Въпреки обещанията за увеличение на заплатите индийските компании се затрудняват

...
Въпреки обещанията за увеличение на заплатите индийските компании се затрудняват
Коментари Харесай

Недостигът на работна сила пречи на възстановяването в Индия

Въпреки обещанията за нарастване на заплатите индийските компании се затрудняват да върнат на работа милиони служащи мигранти, избягали от градовете при започване на епидемията поради страха от ковид, осведоми Франс прес.

Недостигът на работна мощ заплашва възобновяване на стопанската система на страната.

Тези служащи, идващи от най-обезлюдените елементи на страната и работещи във всички браншове - от строителство до текстилната индустрия - са главният дирек на третата стопанска система в Азия.

Масовото им изселване от огромните градове докара до доста смъртни случаи.

Ограниченията, наложени в края на март, с цел да се спре разпространяването на ковид, лиши от прехранване огромна част от тези служащи. Останали без работа, те нямаха различен избор с изключение на да се върнат в селата си със фамилиите си.

Голяма част от небостъргачите в Мумбай да вземем за пример са издигнати от служащи, идващи от доста по-бедни индийски щатове като Утар Прадеш, Бихар и Одиша, които нормално дават доста служащи - от чиновници по сигурността, до готвачи и дами, които почистват домовете.

Властите в щата Махаращра със столица е Мумбай настояват, че 80 % от работната ръка в строителния бранш е напуснала финансовата столица, когато строителните площадки бяха затворени напролет, осведоми Българска телеграфна агенция.

Четири месеца по-късно, когато рестриктивните мерки стартират да се подвигат, някои служащи се завърнаха, само че над 10 000 строителни обекта остават затворени поради липса на служащи.

Групата Хиранандани (Hiranandani), колос в недвижимите парцели, продължи да заплаща на служащите си и по време на прекъсването на работата, което е нещо рядко срещано и по този начин съумя в дребна степен да да резервира работната си мощ.

Дори и с тази мярка обаче компанията съумя да убеди едвам към 30 % от своите 4500 служащи да останат на строителните площадки.

Заради спада в стопанската система министър председателят на Индия Нарендра Моди побърза да смъкна рестриктивните мерки за фирмите, даже когато епидемията се разрасна в страната с близо 1,5 милиона инфектирани.

Близо 31 000 души са умряли от Ковид-19 в Индия, което е шестата най-висока смъртност в света. Много специалисти обаче считат, че тези числа са занижени.

Въпреки облекчаването на рестриктивните мерки икономистите са песимистично настроени за индийските компании, които се сблъскват с финансови компликации поради прекъсването на планове и дефицита на работна мощ.

Генералният секретар на Асоциацията на експортьорите на текстилни произведения в щата Раджастан Асеем Кумар съобщи пред Агенция Франс Прес, че секторът е в цялостен безпорядък.

Организацията му съставлява 300 компании, които изнасят облекло в Европа, Съединени американски щати и Япония. Много от компаниите са дали обещание на служащите си настаняване, осигуровки и нарастване от 20 % на заплатите, с цел да ги убедят да се върнат на работа, само че без огромен триумф.

По-голямата част от поръчките бяха анулирани за идващия сезон, защото няма служащи, сподели той.

Хаосът в превоза е причина доста от служащите, които са подготвени да се върнат да работят макар страха от заразяване, а те са много, да не могат да го създадат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР